Janša odgovorio Bidenovom savjetniku: sad mi je jasno zašto Trump kaže da ste močvara

Slovenski premijer Janez Janša u petak je javno podržao Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima jer bi, kako je kazao, Biden bio “jedan od najslabijih američkih predsjednika u povijesti”, na što je oštro reagirao Bidenov savjetnik za vanjsku politiku Michael Carpenter.

Na Janšin odgovor Carpenteru nije trebalo dugo čekati.

“Besramno lažete. Sada vidim zašto vas Trump zove močvarom. Čak i ako je ovo utjecaj vaših ‘slovenskih prijatelja’, to Vas ne opravdava. Nadam se da nikada više američku administraciju neće tako osramotiti ‘karijerni’ diplomat”, objavio je Janša na Twitteru.

Janša je, uz Orbana, jedini čelnik članice EU-a koji je otvoreno podržao podržao Trumpa. Napisao je kako se nada da će demokrati poštivati ishod izbora, iako “postoje određene dvojbe, gledajući vaše (demokratske) pristaše u Baltimoreu”.

Slovenski je premijer također doveo Carpentera, člana Atlantskog vijeća, u vezu s korupcijskom aferom Bidenova sina Huntera, povezanu s ukrajinskom energetskom tvrtkom Burisma. Naime, Hunter Biden je bio savjetnik tvrtke Burisma, a Biden je, tada potpredsjednik, pritisnuo ukrajinske vlasti da smijene tužitelja koji je istraživao Burismu.

Carpenter je, nakon Janšine podrške Trumpu, napisao da je Trumpa podržao slovenski premijer “prethodno optužen i osuđen zbog korupcije”.





“Međutim, ne brinite slovenski prijatelj, za 11 dana rješavamo se demagoškog populizma. Sramota”, napisao je Carpenter, pri čemu je posljednju riječ napisao na slovenskom.

Janša je kasnije blokirao Carpentera na Twitteru, a Bidenov je savjetnik, u nedjelju, aludiravši na Janšu, napisao: “Nevjerojatno je koliko je nacionalističko-populističkih vođa u srednjoistočnoj Europi, koji se diče svojim alt-right stavovima, ne tako davno entuzijastično radilo za lokalni Savez komunista. Kako prikladno”.
Janša je poručio da je bio “pogrešno osuđen” te da su presude srušene na ustavnom sudu i drugim sudovima. Također je podsjetio da mu je suđeno 1988. na “jugoslavenskom komunističkom vojnom sudu”.

Janši, tada vojnom dopisniku tjednika Mladina, suđeno je 1988. nakon što su mu komunističke vlasti u stanu pronašle stenogram sjednice CK KPJ, na kojemu je bilo riječi o slamanju nepoćudnog slovenskog rukovodstva i disidenata. Janša, koji je u mladosti bio član Saveza komunista, optužen je zbog odavanja vojne tajne i osuđen na 18 mjeseci zatvora. Suđenje Janši i suradnicima, poznato kao “afera JBTZ”, smatra se jednim od ključnih događaja koji su pokrenuli demokratizaciju u Sloveniji.

 

Komentari

komentar

You may also like