Japan će razgovarati s Rusijom o mogućoj gospodarskoj suradnji na Kurilima

Prošlotjedne riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina, izgovorene na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, koje se odnose na Južne Kurile i općenito rusko-japanske odnose, kao i namjeru Rusije da na tom otocima otvori uvede niz poreznih pogodnosti i državnih poticaja za poslovanje (vidi poveznicu) ne samo ruskih, već i inozemnih i japanskih ulagača, izazvala je vrlo negativne reakcije pojedinih japanskih medija koji su to shvatili kao još jedan signal Moskve o prekidu razgovora s Tokijom o statusu 4 sporna otoka južnokurilskog arhipelaga.

Tako je komentirao izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da će se na Kurilskim otocima stvoriti dosad neviđen niz pogodnosti i poticaja za poslovanje, uključujući oslobađanje od ključnih poreza na dohodak i imovinu, poreza na zemljište i prijevoz za deset godina. Putin je napomenuo da će ne samo domaći, već i strani ulagači, uključujući japanske, moći iskoristiti porezne, carinske i administrativne pogodnosti na Kurilskim otocima.

Nisu samo mediji bili ti koji su na Putinove riječi reagirali negativno. Jučer je glavni tajnik kabineta Katsunobu Kato izjavio kako su ruski planovi za uvođenje posebnog poreznog režima na ovim teritorijima u suprotnosti sa stavom Tokija. Prema njegovim riječima, Japan je u svezi toga poslao notu Ruskoj Federaciji u kojoj je ukazao na neprihvatljivost takvih planova.

Međutim, iz Tokija ubrzo stiže i drukčiji ton. Tako je jučer japanski ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi na medijskoj konferenciji u Tokiju najavio kako Japan namjerava nastaviti konzultacije s Rusijom o pitanju organiziranja zajedničkih gospodarskih aktivnosti na južnom dijelu Kurilskih otoka u kontekstu problema mirovnog ugovora (podsjećamo kako Rusija (ranije SSSR) i Japan još uvijek nemaju potpisan mirovni sporazum nakon japanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu upravo zbog kurilskog pitanja).

„Dogovorili smo se da zajednička gospodarska aktivnost (na Kurilskim otocima) ne smije narušiti pravne pozicije obiju zemalja. Japan je spreman za daljnju konstruktivnu raspravu s ruskom stranom o zajedničkim aktivnostima u ovom obliku. Zajedno s ovom raspravom također namjeravamo promicati stvaranje atmosfere za potpisivanje mirovnog ugovora”, izjavio je japanski ministar diplomacije.

Podsjećamo: Moskva i Tokio niz desetljeća vode konzultacije s ciljem postizanja mirovnog sporazuma nakon Drugog svjetskog rata, kojeg priječe različiti stavovi oko Kurilskog otočja s obzirom kako je cijeli arhipelag nakon rata uključen u sastav SSSR-a. Japan osporava vlasništvo nad Iturupom, Kunashirom, Shikotanom i skupinom susjednih malih nenaseljenih otoka.





Rusija sa svoje strane naglašava svoj suverenitet nad tim otocima što je potvrđeno od strane UN-a i zajamčeno ruskim ustavom.

Puno intenzivniji sastanci pa i ozračje prijateljske atmosfere bilo je u vrijeme kada su pregovore vodili ruski predsjednik Putin i prethodni japanski premijer Shinzo Abe, kada su dvije strane 2016.g. usvojile i zajedničku izjavu u kojoj je istaknuto kako bi važan korak prema sklapanju mirovnog ugovora mogao biti početak konzultacija o zajedničkim gospodarskim aktivnostima u južnom dijelu Kurilskih otoka. Puno tvrđe stavove od svog prethodnika ima sadašnji premijer Japana Yoshihide Suga. Međutim, prije nekoliko dana on je najavio svoje povlačenje s premijerske dužnosti te bi se u Japanu trebali održati izvanredni parlamentarni izbori.

Reteriranje Tokija jasan je signal spoznaje kako se tvrdim stavom prema Moskvi, kojeg je zauzeo Suga, ništa neće riješiti, barem ne u smislu kako to želi Tokio. U svakom slučaju, i japanska gospodarska prisutnost na spornim otocima dobar je temelj za ostvarivanje barem dijela tih interesa.





Putin o neviđenim poslovnim olakšicama na Kurilima; o pregovorima s Japanom, …

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like