Japan: četiri kandidata za mjesto premijera

Japanska vladajuća stranka, Liberalno demokratska stranka (LDP) otvorila je utrku za izbor nasljednika premijera Yoshihide Suge koji se nedavno samoinicijativno povukao s te pozicije nakon godinu dana, piše The Japan Times.

Četiri kandidata podnijela su svoju službenu kandidaturu u sjedištu stranke. Idućih 12 dana održavat će se kampanja i rasprave koje idu uz kampanju.

Službena predizborna kampanja započela je danas kako bi se pronašao novi šef japanske vladajuće Liberalno demokratske stranke. Novi vođa stranke će vrlo vjerojatno biti i slijedeći premijer jer je tako bilo do sada. Glasovanje će se održati 29. rujna.

Yoshihidea Suge, preuzeo je poziciju premijera od Shinza Abea. Za vrijeme duže vladavine Abea, Japan je bio netipično politički stabilan, ali opozicija i kritičari su ga optuživali za autokratski stil vladanja i nacionalizam. Nakon Abea, na poziciju premijera stigao je Suga, ali od samog početka vladavine, počela mu je padati popularnosti. “Kap koja je prelila čašu” bilo je njegovo inzistiranje na održavanju ljetnih Olimpijskih igara ove godine unatoč tome što je protiv toga bila većina naroda ove otočne države.

Neobično za Japan, u utrci se ovog puta natječu dvije žene. Zadnji put se to dogodilo 2008., kada se za poziciju kandidirala Yuriko Koike, koja trenutno služi kao guverner Tokija. Teme kampanje su pandemija i njezine gospodarske posljedice i sve agresivnija uloga Kine u regiji. Iz stranke se nadaju da im novo lice može donijeti pobjedu na općim izborima koji se moraju održati do kraja studenog.

Jedan od kandidata je Taro Kono, trenutačno ministar zadužen za cijepljenje i smatra se da je favorit. Rekao je na početku svoje kampanje da želi društvo koje će ljudi smatrati suosjećajnim. Smatra se pokretačem konzervativne političke kulture Japana, a Kono kaže da će nastojati reformirati svoju stranku.
Bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida, koji se smatra bliskim suparnikom s Konom, rekao je da će poslušati glas naroda i “vratiti osjećaj jedinstva ovoj zemlji podijeljenoj pandemijom koronavirusa”. Iako je u početku političke karijere smatran centralno-umjerenim političarem, s vremenom je prešao je u vojno i diplomatski asertivnog političara.

Također, Sanae Takaichi, koja dijeli desničarska i revizionistička politička stajališta bivšeg premijera Abea, nastoji biti prva žena premijerka nacije. Pozivajući na jačanje vojske, bivša ministrica unutarnjih poslova rekla je da želi vidjeti “lijep i snažan Japana koji raste”.

Druga ženska kandidatkinja Seiko Noda tvrdi: “Ne treba nam samo snaga”. Ova bivša ministrica ravnopravnosti spolova obećaje da će postići raznoliko i uključivo društvo što je rekla da fali Japanu danas.

Komentari

komentar

You may also like