Japan gradi dva najveća razarača na svijetu: Bit će veliki poput nosača zrakoplova

Japan planira uložiti 7.1 milijardu dolara u dva broda razarača veličine nosača zrakoplova. Bit će to specijalizirani razarači iz američkog programa “Aegis Ashore”, s kojim Japan želi unaprijediti svoju sposobnost protuzračne obrane. Bazirat će se na istoimenom američkom programu protuzračne obrane, ali koji neće biti baziran na kopnu, već na razaračima.

Vijest su objavili izvori iz ministarstva obrane, piše Asia Times. Naime, Tokio vidi hipersonične projektile iz Kine i Sjeverne Koreje kao potencijalnu prijetnju. S druge strane, Japan je 2020. odlučio odustajati od kopnenih verzija sustava protuzračne obrane Aegis. Prvi razarač bi trebao biti dovršen već 2024. godine. Iz ministarstva tvrde da će biti veličine standardnog nosača aviona, što znači da će svaki imati najmanje 20 000 tona, krmu dužine najmanje 210 metara i širinu od oko 40 metara. U ovom trenutku, dva najveća japanska broda su nosači helikoptera Izumo i Razarač Maua. Novi razarači će postati najveći ratni brodovi u arsenalu japanske mornarice. Novi japanski razarač također bi trebali biti najveći razarači na svijetu. Veći od ponosa kineske mornarice, tj. njihovog razarača “Tip 055”. Kineski Tip 055 je težak 11 000 tona i dugačak 180 m, dok je trenutno najveći razarač, američki DDG 1000 Zumwalt težak 15 600 tona i dugačak 186 metara.

Japansko Ministarstvo obrane planira i druge nadogradnje naoružanja. Jačat će proturaketnu obranu zemlje i na druge načine. Prema izvorima, glavni cilj je steći sposobnost Japana da presretne hipersonične projektile. Prvi najavljeni koraci su bolji radari na kopnu i više zrakoplova za rano upozoravanje koji mogu u kraćem roku biti u zraku. Japan će također izgraditi više projektila presretača, piše u izvješću ministarstva. Japan planira integriranu dvoslojnu strukturu proturaketne obrane. Osim najavljenih razarača, drugi dio japanske obrane su američki raketni sustavi Patriot PAC-3. Taj sustav može, eventualno, presresti projektile tijekom njihove faze ponovnog ulaska u atmosferu, tj. u fazi gdje su već blizu mete.

Japan najavljuje i nove napadačke sposobnosti. Tokio je krajem kolovoza najavio da će ta zemlja ulagati u izgradnju napadačkih raketa. Kako bi odvratio pokušaje napada iz Kine i Rusije, Japan planira razviti i masovno proizvoditi svoju krstareću balističku raketu velike brzine.

Komentari

komentar





You may also like