Japan i Australija potpisali značajan sporazum o vojnoj zaštiti

Japan i Australija potpisali su danas sporazum o bliskoj obrambenoj suradnji, što je najnoviji korak u jačanju sigurnosnih veza u pozadini sve veće vojne i gospodarske moći Kine, piše Reuters.

Japanski premijer Fumio Kishida i australski premijer Scott Morrison održali su virtualni sastanak kako bi zaključili sporazum koji se priprema već nekoliko godina. Australija radi s Japanom, Indijom, SAD-om i UK na jačanju obrambenih veza usred zabrinutosti zbog Kine, uključujući njezin pritisak na Tajvan, slobodu plovidbe u regiji i trgovinske sporove.

Sporazum o recipročnom pristupu (RAA), prvi koji je Japan sklopio s nekom zemljom, omogućit će australskoj i japanskoj vojsci da neometano surađuju u obrambenim i humanitarnim operacijama, rekao je Morrison. Australski premijer je rekao da RAA “uspostavlja pojednostavljene načine za brzi razmještaj obrambenih snaga i uz manje administracije”.

“Japan je naš najbliži partner u Aziji”

“Japan je naš najbliži partner u Aziji, što pokazuje naše posebno strateško partnerstvo, jedino takvo partnerstvo Australije: ravnopravno partnerstvo zajedničkog povjerenja između dviju velikih demokracija predanih vladavini prava, ljudskim pravima, slobodnoj trgovini i slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, rekao je Morrison na ceremoniji potpisivanja.

Jedini drugi vojni savez Japan je sklopio sa Sjedinjenim Državama, sporazum o statusu snaga iz 1960. godine koji SAD-u omogućuje baze ratnih brodova, borbenih zrakoplova i tisuća vojnika u Japanu i oko njega kao dio saveza koji SAD opisuje kao temelj regionalne sigurnosti.

“RAA je važan sporazum koji otvara novo poglavlje za naprednu obrambenu i sigurnosnu suradnju onoga što je složen svijet koji se brzo mijenja, nešto što i vi i ja jako dobro razumijemo”, rekao je Morrison Kishidi. Morrison je prije sastanka rekao da su potrebne jače veze s Japanom “kako bi se suočili s novim i još izazovnijim okružjem, osobito unutar Indo-Pacifika”.





Premijer Morrison i bivši japanski premijer Yoshihide Suga najavili su “načelni sporazum” o RAA-u 2020, a sada je sporazum realiziran. Ovako ojačane sigurnosne veze proširuju se na prethodni cilj Sjedinjenih Država, Japana, Indije i Australije, skupine nazvane Quad, da rade na zajedničkom odvraćanju Kine, uključujući i odgovaranje na kineski pritisak na Tajvan, trgovinske sporove i slobodu plovidbe u regiji.

Kina je odgovorila rekavši da bi bilateralni ugovori trebali promicati regionalno povjerenje, mir i stabilnost. “Sporazumi ne bi trebali imati za cilj naštetiti interesima trećih strana”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na pitanje o sporazumu sinoć. “Tihi ocean dovoljno je velik za zajednički razvoj zemalja u regiji. Mir i stabilnost na Pacifiku ovise o zajedničkim naporima zemalja u regiji. Nadamo se da će Tihi ocean biti ocean mira, a ne mjesto za stvaranje dodatnih valova”, prenosi Xinhua.

Komentari

komentar





You may also like