Japan i EU nastavit će sankcijski pritisak na Rusiju

Japan i EU nastavit će vršiti sankcijski pritisak na Rusiju u svezi stanja u Ukrajini i provedbe ruske vojne operacije u toj zemlji, izvješćuje ruska agencija TASS.

To je u četvrtak, 12. svibnja, najavio japanski premijer Fumio Kishida nakon summita s čelnicima EU održanog u Tokiju.

“Ponovo smo potvrdili potrebu nastavka zajedničkog rada na uvođenju strogih sankcija Rusiji i jačanju potpore Ukrajini”, kazao je japanski premijer.

Prema riječima Kishide, tijekom razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, razgovaralo se o bilateralnim odnosima, stanju u Indo-tihooceanskoj regiji, jačanju suradnje na digitalnom području i borbi protiv klimatskih promjena.

Japan i EU dogovorili su se kako će potaknuti suradnju s azijskim i afričkim zemljama oko naglog rasta cijena sirovina, što je uzrokovano situacijom oko Ukrajine. Dvije su strane također potvrdile da će ojačati suradnju kako bi se ostvarila slobodna i otvorena Indo-pacifička regija. “EU želi igrati aktivnu ulogu u Indo-tihooceanskoj regiji, s obzirom na kontinuirane prijetnje iz Sjeverne Koreje, kao i u Južnokineskom i Istočnokineskom moru”, kazala je predsjednica Europske komisije.

 
Komentari

komentar

You may also like