Japan i Rusija u dijalogu o zajedničkim aktivnostima na spornim Kurilskim otocima

Tokio očekuje nastavak konstruktivnog dijaloga s Moskvom o zajedničkim gospodarskim aktivnostima na južnim Kurilskim otocima, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi na konferenciji za novinare danas, prenosi Nikkei.

“Očekujemo nastavak konstruktivnih konzultacija s Rusijom po tom pitanju”, istaknuo je. S druge strane, Hayashi je naglasio da su planovi Rusije za uspostavljanje zone bez carina na otocima i “aktivni pozivi japanskim tvrtkama i tvrtkama iz trećih zemalja da sudjeluju u gospodarskom razvoju” zapravo u suprotnosti sa sporazumima koje su čelnici dviju zemalja postigli o zajedničkim gospodarskim aktivnostima na “četiri sjeverna otoka” (tako se u Japanu nazivaju južni Kurilski otoci). Japanski ministar tvrdi da je Tokio više puta prenio svoj stav Moskvi.

Putin je već donio upute za pripremu amandmana na paket pogodnosti i poticaja za tvrtke koje djeluju na Kurilskim otocima, uključujući oslobađanje od poreza na dobit, imovinu, zemljište i prijevoz. Planirano je da izmjene budu usvojene do 1. kolovoza 2022. godine.

Desetljećima Moskva i Tokio održavaju konzultacije kako bi sklopili mirovni sporazum nakon Drugog svjetskog rata. Pitanje južnih Kurilskih otoka i dalje je ključno pitanje pregovora. Godine 1945. cijeli je arhipelag predan Sovjetskom Savezu. Tokio je ipak polagao prava na Iturup, Kunashir, Shikotan i skupinu nenaseljenih otoka. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova više je puta izjavilo da je suverenitet Moskve nad otocima sadržan u međunarodnom pravu i da se ne može dovesti u pitanje, piše TASS.

Nakon Putinova posjeta Japanu u prosincu 2016. i njegovih sastanaka s tadašnjim japanskim premijerom Shinzom Abeom, usvojena je zajednička izjava u kojoj se navodi da bi početak konzultacija o zajedničkim gospodarskim aktivnostima na južnim Kurilskim otocima mogao biti važan korak prema sklapanju mirovnog sporazuma. Dvije zemlje nastavljaju konzultacije o zajedničkim gospodarskim aktivnostima u pet smjerova, uključujući akvakulturu, uzgoj u staklenicima, turizam, energiju vjetra i gospodarenje otpadom.

Komentari

komentar
You may also like