Japan izrazio prosvjed Rusiji zbog vojnih vježbi na Kurilima

Japan je Rusiji izrazio prosvjed zbog početka vojnih vježbi na južnim Kurilima, koje Tokio naziva „sjevernim teritorijem“. O tome je izvjestio japanski ministar vanjskih poslova Tarō Kōno.

„One (vježbe, op. GN.) će dovesti do jačanja ruske vojne nazočnosti na četiri sjeverna otoka. To je u suprotnosti sa stavom naše strane i izaziva žaljenje“, izjavio je japanski ministar i naglasio, kako je ruskoj strani uručena prosvjedna nota.

U utorak je na Kurilima počela ruska vojna vježba, u kojoj sudjeluje dvije tisuće vojnika Istočnog vojnog okruga i oko 500 vojnih vozila helikoptera Mi-8AMTŠ.

Japanski ministar vanjskih poslova je kazao, kako pitanje ove vojne vježbe nije bio predmet razgovora na jučerašnjem susretu zamjenika ruskog i japanskog ministra vanjskih poslova održanog u Tokiju, posvećenom zajedničkim planovima za poljoprivrednu djelatnost na južnim Kurilima, jer je informacija o vojnoj vježbi bila potvrđena tek po završetku tog sastanka. Pri tom je kazao kako ruska vojna vježba neće utjecati na planove japanskog premijera Shinzo Abea da posjeti Rusiju u svibnju ove godine.

Podsjećamo: Japan pretendira na otoke Iturup, Kunashir, Shikotan i Haboman na jugu kurilskog arhipelaga, i nada se postići riješenje problema s Rusijom putom razvoja gospodarskih odnosa dviju država. Povratak četiriju otoka Tokio je ranije predstavio kao uvjet sklapanja mirovnog sporazuma s Moskvom, koji još uvjek nije potpisan od završetka Drugog svjetskog rata.

Stav Rusije je da su južni Kurili ušli u sastav SSSR-a kao rezultat 2.svjetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima potrebno  međunarodno-pravno riješenje, ne podliježe ponovnom razmatranju.





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like