Japan, J. Koreja i SAD održali sastanak zbog sve češćih raketnih testiranja S. Koreje

Predstavnici Japana, Južna Koreje i SAD-a održali su sinoć trilateralne razgovore kako bi razgovarali o protumjerama Sjevernoj Koreji i njihovom nizu lansiranja balističkih projektila. Naime, vojska izolirane Sjeverne Koreje samo je ovog mjeseca održala četiri testna lansiranja, piše AP.

Washington je “izrazio zabrinutost zbog posljednjeg u nizu lansiranja balističkih projektila od strane DNRK ovog mjeseca”, tvrdi glasnogovornik Državnog tajništva Ned Price u priopćenju. Ponovio da su postupci Sjeverne Koreje u suprotnosti s višestrukim odredbama UN-ove Rezolucije Vijeća sigurnosti kojima se toj zemlji zabranjuje sudjelovanje u aktivnostima balističkih projektila. SAD pozivaju Sjevernu Koreju da prekine svoje “ilegalne i destabilizirajuće aktivnosti” i ponovno otvori dijalog, dodao je Price. Sjedinjene Američke Države rekle su da je njihova ponuda za otvoreni dijalog “bez preduvjeta”.

Predstavnici triju savezničkih naroda složili su se nastaviti blisku koordinaciju u odgovoru na destabilizirajuće akcije Pjongjanga. Južna Koreja i Japan izvijestili su u ponedjeljak da je Sjeverna Koreja lansirala dvije sumnjive balističke rakete u Istočno more iz zračne luke Sunan, što je četvrto takvo lansiranje ovog mjeseca. Sjeverna Koreja je jutros konačno komentirala testiranja, rekavši da je testirala ispaljivanje dvije “taktičke navođene rakete” kako bi osigurala točnost svog oružanog sustava koji je u proizvodnji, prema državnim mediju KCNA. “Dvije taktičke navođene rakete lansirane u zapadnom području Pjongjanga i precizno su pogodile otočnu metu u istočnom moru Koreje”, tvrde iz Sjeverne Koreje.

Prema The Japan Timesu, japansko ministarstvo obrane dodalo je u utorak da vjeruje da su balističke rakete kratkog dometa bile tipa KN-24, koje je Pjongjang također testirao u ožujku 2020. Sjevernokorejski KN-24 nalikuje američkom MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS) i dizajniran je za izbjegavanje raketne obrane i izvođenje preciznih napada. Ranije je Sjeverna Koreja tvrdila da su izveli još dva raketna testiranja (5. i 11. siječnja) i da je bilo riječ o “hipersoničnim” raketama. Ipak, vojni stručnjaci Japana i Južne Koreje dovode u pitanje da je uistinu riječ o takvim naprednim projektilima.

Ti testovi potaknuli su Bidenov ured da uvede svoje prve sankcije Pjongjangu 12. siječnja. Osim toga, pozvali su UN-ovo Vijeće sigurnost da stavi na crnu listu još nekoliko sjevernokorejskih pojedinaca i entiteta. Nakon toga uslijedio je još jedan test od strane Sjeverne Koreje 14. siječnja, u kojem su ispalili još dvije rakete iz vlaka. Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje navelo je priopćenju uoči lansiranja projektila da zamjeraju Washingtonu uvođenje sankcija i upozorava na “jaču” reakciju ako Washington zadrži svoj “konfrontacijski” stav. U međuvremenu, glasnogovornik UN-a,  Stephane Dujarric nazvao je testove “sve više zabrinjavajućim” i pozvao sve strane da se vrate pregovorima kako bi smirile napetosti i i išlo ka “transparentnoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

Komentari

komentar
You may also like