Japan: Kina će napasti Tajvan u idućih 6 godina

“Postoji mogućnost da će Kina napasti Tajvan u roku od šest godina”, citirali su japanski mediji američkog admirala Philipa Davidsona, zapovjednika američkih snaga u Indo-Tihooceanskoj regiji, na saslušanju u Odboru za oružane snage američkog Senata. Taj bi se napad mogao dogoditi “tijekom trećeg mandata kineskog čelnika Xi Jinpinga“.

Japanski medij Asahi Shimbun navodi kako je u zajedničkoj izjavi, danoj nakon sastanka ministara vanjskih poslova i obrane Japana i Sjedinjenih Država (vidi poveznicu ispod teksta), navedeno da su dvije strane naglasile važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu.

Trenutačno se sve više izražava strah zbog tajvanske krize, navodi spomenuti medij. Prema Strateškom izvješću za 2020. Japanskog centra za međunarodne studije, koje analizira eskalaciju kinesko-američkog sukoba oko Tajvana, kaže se da je u svezi ponovnog izbora Tsai Ing-vena na predsjedničkim izborima na Tajvanu, Kina povećala broj prelazaka linije razgraničenja Kine i Tajvana u Tajvanskom tjesnacu od strane svojih zrakoplova.

Sugio Takahashi, direktor Odjela za obrambenu politiku Nacionalnog instituta za obrambena istraživanja, kaže kako “postoje dokazi da su kineske agencije povezane s Narodnooslobodilačkom vojskom (PLA) počele aktivno raspravljati o mogućnostima brze vojne operacije protiv Tajvana prije nekoliko godina”.

“Ako Kina napadne Tajvan, vojna operacija će se odužiti. Kina se nikada neće odreći Tajvanskog tjesnaca, pa ako nešto krene po zlu, doći će do eskalacije vojnog sukoba. Vjerojatno će munjevita operacija na Jinmen rezultirati invazijom na Tajvan”, izjavio je Takahashi.
Prema njegovim riječima, “ako Kina dođe do zaključka da je moguć „blic“, tajvanska kriza sasvim je stvarna”. Uvjeren je da će u ovoj situaciji “Washington pružiti ruku pomoći Tajvanu”.

Medij Asahi Shimbun također skreće pozornost na činjenicu da bi se Kongres Komunističke partije Kine trebao održati na jesen 2022. godine, na kojem Xi Jinping očekuje reizbor za treći mandat.

Profesor Yasuhiro Matsuda s Instituta za napredne azijske studije Sveučilišta u Tokiju uvjeren je:

“Nema sumnje da kineska vojska pokušava promijeniti status quo. Kina je glavna sila koja oživljava svoje ideje. Vanjskopolitička aktivnost je pod utjecajem unutarnje političke situacije. Trenutno je glavni cilj Xija ponovno biti izabran na stranačkoj konvenciji u jesen 2022. i obnoviti Kinu s moćnom vladom. Do ponovnog izbora, Xi se neće usuditi poduzeti opasne radnje, na primjer, sukob sa Sjedinjenim Državama.”

SAD i Japan dogovorili suradnju u obrani Tajvana od Kine

 
Komentari

komentar

You may also like