Japan ljut na američke trupe na Okinawi zbog pandemijskih mjera

“Zatražili smo od američke strane da temeljito provede maksimalne mjere za sprječavanje širenja infekcija”, rekao je u četvrtak glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno, prenosi Nikkei.

Izjava je uslijedila nakon što je 227 ljudi stacioniranih u kampu Hansen, bazi američkog marinskog korpusa u prefekturi Okinawa, bilo pozitivno na Covid, prema japanskoj vladi. Prema Matsunovim riječima, američke snage su objasnile da su vojnici testirani peti dan nakon dolaska u Japan, jer su već bili cijepljeni i neće napustiti bazu dok im se ne ukinu ograničenja kretanja. Japanski propisi u međuvremenu zahtijevaju da se svi dolazni putnici testiraju u roku od 72 sata prije polaska.

Ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi rekao je u srijedu da je izrazio “snažno žaljenje” Rickyju Ruppu, zapovjedniku američkih snaga u Japanu. Japanski mediji citiraju Hayashija koji tvrdi da je američka vojska testirala svoje vojnike tri do pet dana nakon dolaska i dopuštala im da se slobodno kreću unutar svojih baza, umjesto da ih stavljaju u karantenu. “Ova pravila nisu u skladu s japanskim pravilima”, rekao je Hayashi. Japan Times citira vladin izvor koji kaže da vlasti “još uvijek provjeravaju” kako se testiranje provodi na svim američkim vojnim lokacijama u zemlji. Američke snage u Japanu pooštrile su u ponedjeljak ograničenja oko Covida, produživši razdoblje karantene, izvijestio je časopis Stars and Stripes. Washington održava desetke vojnih baza u Japanu od kraja Drugog svjetskog rata.

Komentari

komentar

You may also like