Japan: ‘logika grube sile’ dobiva na snazi ​​u Indopacifiku

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi oglasio je uzbunu zbog ponašanja Kine u Indopacifiku tijekom posjeta Washingtonu u petak, rekavši da “logika grube sile” u regiji dobiva sve više na snazi ​​nad vladavinom zakona, izvještava Reuters.

U govoru u washingtonskom think tanku (trustu mozgova), Hayashi se osvrnuo na rusku invaziju na Ukrajinu i rekao da takvi potezi nikada ne bi trebali biti dopušteni drugdje. Naglasio je da je bitno da se to upiše kao “jasan neuspjeh” ili će druge zemlje pokušati silom promijeniti status quo.

Govoreći o zajedničkim letovima kineskih i ruskih bombardera u blizini Japana u svibnju, Hayashi je rekao da se jača vojna koordinacija između Kine i Rusije pojavljuje kao sigurnosni problem. “Trenutno stojimo na povijesnom raskrižju, koje je prepuno osjećaja krize”, rekao je Centru za strateške i međunarodne studije. “Suočavamo se s prijelomnim trenutkom.”

“Čak i u ovoj regiji, logika grube sile dobiva sve veću snagu nad vladavinom zakona, a strateška ravnoteža u regiji sve je veći izazov za Japan i SAD”, kazao je, misleći na Indopacifik.

Hayashi je rekao da “tekući jednostrani pokušaji da se promijeni status quo silom ili prisilom u Istočnom i Južnom kineskom moru” izazivaju sve veću zabrinutost i osvrnuo se na rastuću napetost između Kine i Tajvana rekavši da je stabilnost preko Tajvanskog tjesnaca od “izuzetne važnosti”.

Hayashi je uglavnom izbjegavao direktno imenovati Kinu, ali je rekao da je bitno održavati “iskreni dijalog na visokoj razini” s Pekingom te da je suradnja s njim također važna u pitanjima poput klimatskih promjena i Sjeverne Koreje. Hayashi je kasnije dodao kako vjeruje da će imati priliku vidjeti svog kineskog kolegu Wang Yija na ministarskim sastancima vezanim uz ASEAN (Savez država Jugoistočne Azije) u Kambodži sljedeći tjedan.





Također je kazao da postoji hitna potreba za jačanjem sposobnosti odvraćanja i odgovora japansko-američkog saveza i rekao da vlada u Tokiju planira znatno povećati obrambene proračune i temeljno ojačati obrambene sposobnosti u roku od pet godina.

Hayashi, koji je bio u Washingtonu kako bi pokrenuo ekonomski dijalog “dva-plus-dva” sa Sjedinjenim Američkim Državama, ustvrdio je da je neophodno zadržati sve opcije, uključujući “sposobnosti protuudara”, na stolu i ojačati visoku tehnologiju obrambene sposobnosti. Novi ekonomski dijalog ima za cilj zaustavljanje Kine i suzbijanje poremećaja izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu, piše Reuters. “Prinudna i osvetnička ekonomska praksa Narodne Republike Kine tjera zemlje na izbore koji ugrožavaju njihovu sigurnost, njihovo intelektualno vlasništvo i njihovu ekonomsku neovisnost”, izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken, a prenosi Al Jazeera.

Japanski ministar vanjskih poslova ustvrdio je da je ključno ojačati vjerodostojnost proširenog odvraćanja SAD-a – pozivajući se na kišobran američkog nuklearnog oružja koji štiti saveznike – dok je pozvao Kinu, za koju je rekao da “na vidljiv i brz način gradi svoje nuklearne snage”, da sudjeluje u naporima za smanjenje nuklearnog rizika.





Komentari

komentar

You may also like