Japan najavio “drastično jačanje” vojske

Japan ima za cilj “drastično ojačati” svoje vojne sposobnosti, prema nacrtu politike koji je vidio Reuters, budući da se dužnosnici brinu da bi ruski napad na Ukrajinu mogao potaknuti nestabilnost u istočnoj Aziji.

Premijer Fumio Kishida na sastanku s američkim predsjednikom Joe Bidenom u ponedjeljak je obećao da će “znatno povećati” japanski proračun za obranu. Nacrt, dugoročni ekonomski pregled koji se ažurira svake godine, ne daje pojedinosti o potrošnji, ali po prvi put kaže: “Bilo je pokušaja da se jednostrano promijeni status quo silom u istočnoj Aziji, što regionalnu sigurnosnu sliku čini sve oštrijom”. U nacrtu piše i: “Drastično ćemo ojačati obrambene sposobnosti za osiguranje nacionalne sigurnosti”. Također, u nacrtu se ne navode sigurnosne prijetnje u regiji, ali japanski vojni planeri redovito izražavaju zabrinutost zbog Kine, s kojom Japan ima dugogodišnji teritorijalni spor, ali i zabrinutost zbog Sjeverne Koreje.

Biden je na konferenciji s Kishidom rekao da će SAD biti voljni upotrijebiti silu za obranu Tajvana od kineske agresije. Bivši premijer Shinzo Abe pozvao je u četvrtak da se obrambeni proračuna Japana digne na 7 bilijuna jena (60 milijardi dolara) za sljedeću fiskalnu godinu, što je mnogo više od  5,4 bilijuna jena koliko je izdvojeno za vojni proračun ove godine. Razlog kojeg je Abe naveo je rastuća kineska vojna potrošnja i raketnih prijetnji iz Sjeverne Koreje , izvijestila je televizijska mreža Nippon. “Prirodno je (za vladu) osigurati izdatke za obranu u iznosu od 2% BDP-a”, rekao je Abe, koji još uvijek ima značajan utjecaj kao šef najveće frakcije u vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci.

Kishida nije rekao za koliko želi povećati vojnu potrošnju za fiskalnu godinu koja počinje u travnju 2023. Veći izdaci za obranu opteretit će ionako loše stanje javnih financija Japana. “Nema kraja pritisku na potrošnju”, rekao je Takuya Hoshino, japanski ekonomski stručnjak. Donji dom parlamenta danas je odobrio dodatnih 2,7 bilijuna jena, financiran prodajom obveznica, kako bi ublažio udarac kućanstvima i tvrtkama zbog povećanja troškova goriva i sirovina. Očekuje se da će gornji dom sljedeći tjedan donijeti zakon o generalnom proračunu. 

Komentari

komentar





You may also like