Japan najavio postupno ukidanje uvoza ruske nafte

Japan planira postupno smanjiti svoje oslanjanje na uvoz nafte iz Rusije, izjavio je u utorak ministar trgovine i industrije Koichi Hagiuda, a prenosi agencija Tass.

Hagiudini komentari uslijedili su nakon što su zemlje G7 u nedjelju rekle da će se ovisnost o ruskim energetskim resursima polako smanjivati ​​kako bi se osakatila ruska trgovina naftom. ‘Sada ne možemo odbiti uvoz ruske nafte, ali smo spremni postupno napustiti ovisnost o ruskim energetskim resursima, uz pronalaženje alternativnih izvora opskrbe’, rekao je Hagiuda. Premijer Fumio Kishida ranije je govorio o želji Japana da se pridruži drugim zemljama G7 u njihovoj odluci da zaustave uvoz ruske nafte. Hagiuda je potvrdio da će japanska vlada objaviti detalje o vremenskom okviru i konkretnim koracima za smanjenje opskrbe energijom iz Rusije. Ministar je rekao da će japanska vlada također uzeti u obzir nacionalne interese i istovremeno smanjiti ovisnost o ruskim energetskim resursima.

Japan je prošlog mjeseca najavio planove za postupno ukidanje uvoza ugljena iz Rusije, tražeći druge dobavljače usred sve većih sankcija Moskvi. Japan ovisi o uvozu gotovo svih svojih energetskih resursa, unatoč tome što je peti po veličini potrošač energije u svijetu. Oko 3% ukupnog japanskog uvoza nafte dolazi iz Rusije.

 

SAD i G7 najavljuju nove sankcije Rusiji





Komentari

komentar

You may also like