Japan najavljuje novu vojnu strategiju

Novi japanski premijer Fumio Kishida izjavio je u intervjuu za japanski medij Yomiuri kako je, u sklopu revizije nacionalne obrambene strategije moguće razviti potencijal japanskih postrojbi usmjerenih na izvođenje preventivnih napada na raketne baze na teritoriju potencijalnog neprijatelja (info: Eadaily).

“Ova opcija se također razmatra”, odgovorio je Kishida na pitanje s tim u svezi.

Naglasio je kako se tehnologije nadzvučnih i balističkih projektila nastavljaju razvijati i da se s gledišta zaštite japanskog stanovništva “moraju razmotriti sve realne mogućnosti”. Također je kazao kako bi se reviziju nacionalne obrambene strategije trebalo provesti što prije.

U Japanu se proteklih godina vodila rasprava o svrsishodnosti razvoja potencijala snaga Samoobrane zemlje usmjerenih na izvođenje preventivnih napada na raketne baze na teritoriju potencijalnog neprijatelja, koju je pokrenula vladajuća Liberalno demokratska stranka na čelu s bivšim premijerom Shinzom Abeom.

Istodobno je naglašavana potreba očuvanja sadašnje obrambeno orijentirane politike, a preventivne napade na baze treba smatrati ekstremnom opcijom u nedostatku drugih sredstava za samoobranu.

Japan trenutno ima dvoslojni sustav proturaketne obrane. Brodovi opremljeni sustavima Aegis naoružani su projektilima presretačima SM-3, koji bi trebali obarati balističke rakete u srednjoj fazi putanje. Ako to ne uspije, druga razina proturaketne obrane aktivirat će se pomoću sustava Patriot PAC-3, sposobnog za presretanje projektila u posljednjoj fazi leta.





Podsjećamo: posljednjih godina Japan zaoštrava odnose s Kinom, s kojom ima neriješene teritorijalne sporove, a stanje u odnosima Tokio-Peking dodatno usložnjava i japansko članstvo u novom vojnom koalicijskom formatu QUAD – u kojem, osim njega, još sudjeluju SAD, Australija i Indija, i koji ima otvoren protukineski karakter. Novoizabrani japanski premijer Kishida, posljednjih dana i tjedana otkad je stupio na dužnost, zaoštrava i politiku prema Rusiji, prilično radikalnim izjavama i stavovima po pitanju južnokurilskih otoka koji su u sastavu Rusije ali ih Japan smatra svojim Sjevernim teritorijima. To ne prolazi bez reakcija Moskve koja upozorava kako će takvi stavovi nove japanske vlade otežati postizanje mirovnog sporazuma između dvije zemlje.

Komentari

komentar





You may also like