Japan ne želi u američku protuiransku koaliciju u Perzijskom zaljevu i prednost daje diplomaciji

U našoj prethodnoj vijesti (vidi link ispod teksta) objavili smo kako je američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako će SAD u svrhu očuvanja otvorenosti trgovinskih putova u Hormuškom tjesnacu osnovati koaliciju koja će se baviti patroliranjem, i da će u njoj sudjelovati „nacije čitavoga svijeta“ s ciljem da se utječe na Iran kako bi on „zaustavio svoju terorističku aktivnost u čitavom svijetu“, a državni vrh te zemlje „promijenio ponašanje“.

Međutim, (ne)očekivani odgovor došao je u utorak, 23. srpnja od strane američkog glavnog azijskog saveznika – Japana. Glasnogovornik japanske vlade izjavio je kako se stav Tokija nije promijenio i da on ne razmatra mogućnost slanja svojih vojnih snaga u regiju Perzijskog zaljeva za stvaranje koalicije koju najavljuju Sjedinjene Države (info: Reuters).

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton u ponedjeljak se sastao s japanskim ministrom vanjskih poslova Taro Konom i ministrom obrane i savjetnikom za nacionalnu sigurnost te zemlje, a jedna od tema sastanka bila je i priključenje Japana američkoj koaliciji za osiguranje slobode plovidbe u Perzijskom zaljevu i Hormuškom tjesnacu. Sinoć je japanski premijer Shinzio Abe izjavio kako prije odluke o japanskom priključenju američkoj koaliciji Tokio želi ispuniti ono što on smatra „jedinstvenom ulogom koju on želi igrati u sniženju napetosti“ između SAD-a i Irana.

Ovakav japanski stav previše ne iznenađuje. Tokio je i ranije zastupao diplomatske metode u riješavanju tzv. iranskog problema. To je i razumljivo s obzirom da je Japan, poslije Kine, najveći uvoznik iranske nafte na svijetu i sigurno mu nije u interesu zauzimati neprijateljski stav prema Teheranu, u uvjetima kada su se američko-iranski odnosi dramatično pogoršali zbog jednostranog povlačenja SAD-a iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i uvođenja strogih američkih sankcija protiv te zemlje, uključno i onih energetskih.

Pompeo: SAD stvaraju koaliciju za patroliranje Hormuškim tjesnacem
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like