Japan neće poslati izaslanstvo vlade na zimske OI u Peking

Japan je danas najavio da neće poslati izaslanstvo ministara koji predstavljaju vladu na Olimpijske igre u Pekingu, ali će poslati nekoliko predsjednika Olimpijskih odbora te zemlje. Taj potez uslijedio je nakon što je Bijela kuća najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Kini zbog zabrinutosti oko stanja ljudskih prava u toj državi.

Glavni tajnik japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je medijima danas da “ne planiramo slati vladino izaslanstvo”. Međutim, dodao je da će prisustvovati predsjednik Olimpijskog odbora Tokija Seiko Hashimoto, predsjednik Japanskog olimpijskog odbora Yasuhiro Yamashita i predsjednik Japanskog paraolimpijskog odbora Kazuyuki Mori. Prošlog tjedna premijer Fumio Kishida rekao je da ne planira prisustvovati Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.

“Japan vjeruje da je za Kinu važno jamčiti univerzalne vrijednosti slobode, poštivanja osnovnih ljudskih prava i vladavine prava, koje su univerzalne vrijednosti u međunarodnoj zajednici”, rekao je Matsuno. Rekao je da je Japan ove ljudske vrijednosti uzeo u obzir prije nego što je donio odluku o Olimpijskim igrama u Pekingu.

Nekoliko drugih zemalja pridružilo se SAD-u u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, uključujući Australiju, UK i Kanadu. Francuska je, međutim, ranije ovog mjeseca rekla da neće bojkotirati događaj i da je bitno ne miješati sport i politiku. Pariz bi trebao biti domaćin Ljetnih igara 2024.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi mogao prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara. Također je rekao da je diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu od strane Sjedinjenih Država i njihovih saveznika “pogreška” i da je vođen “željom da se ograniči razvoj Kine”.

Zagovornici ljudskih prava diljem svijeta pozivaju na bojkot Zimskih olimpijskih igara s obzirom na genocid nad Ujgurima u Kini. Oko milijun Ujgura navodno se drži se u kampovima u Xinjiangu. Aktivisti također optužuju Kinu za prisilnu sterilizaciju i prisilni rad ujgurskih muslimana. Još jedan od razloga bojkota OI je i obračun Pekinga protiv prosvjednika u Hong Kongu i kineskoj politici prema Tajvanu i Tibetu.





Komentari

komentar

You may also like