Japan obećaje Rusiji da na Južnim Kurilima neće biti američkih baza

U slučaju postizanja rusko-japanskog sporazuma o predaji dijela južno-kurilskih otoka Japanu, tamo neće biti izgrađene američke vojne baze, kazao je japanski premijer Shinzo Abe, a objavio tamošnji medij Asahi Shimbun.

Navodi se, kako prema sporazumu o sigurnosti između Tokia i Washingtona, SAD mogu otvoriti svoje vojne baze na čitavom japanskom teritoriju, ali, kako su tom mediju izjavili japanski visoki državni službenici, oni to ne mogu učiniti bez suglasnosti Japana.

Osim toga, Japan će se, u slučaju predaje dijela ruskih Južnih Kurila, zalagati da oni dođu pod njegov državni suverenitet.

Podsjećamo: na prije nekoliko dana održanom summitu zemalja ASEAN-a u Singapuru ruski predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abe dogovorili su se ubrzati pregovarački proces o tom pitanju na temelju Zajedničke sovjetsko-japanske deklaracije iz 1956. g., koja razmatra mogućnost predaje Tokiju nekoliko južno-kurilskih otoka pod određenim uvjetima.

Međutim, Vladimir Putin je dodao, kako u deklaraciji nije utvrđen niz elemenata. U glavnini, nije utvrđeno na kakvoj osnovi bi se ti otoci predali, kao ni to pod čijim bi suverenitetom oni nakon toga bili. Sve bi to još moralo biti predmetom razgovora. Nije nikakva tajna kako su Južni Kurili strateški važni za Rusiju i izlazak njezine Tihooceanske flote, bazirane u Vladivostoku, na otovreni ocean. Rusija bi bila spremna eventualno predati Japanu dva najjužnija od ukupno 4 sporna otoka kurilskog arhipelaga, ali se boji da Japan neće imati snage oduprijeti se eventualnim željama Washingtona da upravo tamo otvori svoju vojnu bazu i time zatvori izlaz ruske flote na otvoreni ocean. Japan bi bio spreman na kompromis s Rusijom i odustati od preostala dva, sjevernije smještena južnokurilska otoka. Dakle, radi se o vrlo važnom geopolitičkom i geostrateškom pitanju, a ne samo o tamo neka 4, više-manje rijetko naseljena i beznačajna otoka.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like