Japan: obljetnica Hiroshime i nesuglasice oko sudjelovanja olimpijaca u ceremoniji

Japan je u jučer, u 8:15 ujutro, obilježio 76 godina od prvog napada atomskom bombom na svijetu, napadom SAD-a na grad Hiroshimu. Obljetnica je ove godine prošla uz skromnu ceremoniju. Preživjeli, rodbina i nekolicina stranih uglednika prisustvovali su ovogodišnjem glavnom događaju u Hirošimi kako bi se pomolili za poginule ili ranjene u bombardiranju i pozvali na mir u svijetu, prenosi AFP.

Zabrinutost zbog virusa značila je da se šira javnost ne sudjeluje u ceremoniji, a ceremonija se umjesto toga prenosila putem interneta. Sudionici, mnogi odjeveni u crno i s maskama na licu, klanjali su se u tihoj molitvi u 8:15 ujutro, kada je prvo nuklearno oružje korišteno u ratu bačeno na grad. Procjenjuje se da je 140.000 ljudi poginulo u bombardiranju Hirošime, nakon čega je tri dana kasnije uslijedilo nuklearno bombardiranje Nagasakija.

Gradonačelnik Hirošime u petak je upozorio: “Događaj je lekcija čovječanstvu da prijetnje drugima zbog samoobrane nikome ne idu u prilog”. Također je pozvao čelnike država da posjete Hirošimu i Nagasaki kako bi “postigli dublje razumijevanje bombardiranja”.

Obitelji žrtava su razočarani što sportaši, koji sudjeluju u ljetnim Olimpijskim igrama, nisu prisustvovali ceremoniji ili se barem priključili minutom šutnje. To su tražili od šefaMeđunarodnog olimpijskog odbora, Thomasa Bacha. No, organizatori OI nisu ispunili zahtjev od preživjelih i od predstavnika grada Hirošime.

Ipak, u pismu je Bach rekao da će završna ceremonija olimpijskih igara uključivati ​​vrijeme za odavanje počasti žrtvama tragedije.

“Njegovo pismo ne govori ništa o našem zahtjevu. Razočaravajuće je”, rekao je Tomohiro Higaki iz Ureda za promicanje mira u Hirošimi za AFP.
Ovogodišnja obljetnica je prva od kada je potpisan međunarodni ugovor o zabrani nuklearnog oružja koji stupio na snagu prošle godine kada je 50 zemalja ratificiralo tekst UN-a, Sporazuma o zabrani nuklearnog naoružanja (TPNW). Ovaj obvezujuć ugovor nisu potpisale države s nuklearnim oružjem, ali aktivisti, možda i iluzorno, vjeruju da je trend započet.

Komentari

komentar

You may also like