Japan od Rusije traži pojašnjenja o Putinovoj uredbi o Sahalinu-2

Iz Japana stiže vijest kako je tamošnji ministar energetike Yoshimasa Hayashi izjavio da je projekt za proizvodnju nafte i ukapljenog plina (LNG) Sahalin-2, na istoimenom dalekoistočnom ruskom otoku, važan za osiguranje stabilnih opskrba Japana energentima.

Naglasio je kako Putinova uredba ne znači trenutačni prekid opskrbe Japana energijom. Sada je u tijeku analiza podataka o tome kako će se poštivati ​​prava japanskih tvrtki uključenih u ovaj projekt u odnosu prema spomenutoj uredbi ruskog čelnika, kao i o utjecaju na isporuke LNG-a Japanu.

Yoshimasa Hayashi je kazao: u tom smislu Japan je od Rusije zatražio pojašnjenja o vremenskim okvirima i drugim detaljima. U tijeku je prikupljanje informacija.

Podsjećamo kako je ruski predsjednik Vladimir Putin prošli tjedan potpisao uredbu prema kojoj će operater projekta, Sakhalin Energy, biti zamijenjen novom ruskom pravnom osobom, a da će imovina tvrtke postati vlasništvo Ruske Federacije.

Sahalin-2 je naftni i plinski projekt. U okviru njega aktivno se razvijaju dva naftna i plinska polja – Lunskoye i Piltun-Astokhskoye. Ovaj energetski projekt Japanu osigurava 9 posto ukupnih uvoznih potreba za ukapljenim plinom.

Britansko-nizozemska energetska tvrtka Shell je krajem veljače ove godine objavila o svojoj odluci o povlačenju iz zajedničkih ulaganja s ruskim  Gazpromom i Gazprom Neftom u energetskim projektima u Rusiji. Riječ je o: Yenisei, Sahalin-2, Salym Petroleum. Osim toga, očekuje se prekid iste kompanije i u sudjelovanju u projektu plinovoda Sjeverni tok 2.





Sahalin-2, u kojem Shell ima 27,5% minus jednu dionicu, jedan je od najvećih svjetskih LNG projekata s proizvodnjom od 12 milijuna tona što čini oko 4% svjetske proizvodnje ukapljenog prirodnog plina. Njegovi dobiveni energenti uglavnom se isporučuju u Japan, Južnu Koreju, Kinu, Indiju i druge azijske zemlje.

Prema podacima Shella, tvrtka bi u prošlom tromjesečju mogla izgubiti 4-5 milijardi dolara zbog obustavljanja spomenutih poslovnih djelatnosti u Rusiji.

Spomenutom Putinovom uredbom, stvara se nova tvrtka koja će preuzeti sva prava i obveze tvrtke Sakhalin Energy Investment Co., u kojoj , osim Gazproma i spomenute britansko-nizozemske tvrtke sudjeluju još i dvije japanske: Mitsui i Mitsubishi, koje posjeduju nešto manje od 50% udjela. Gazprom je većinski dioničar i u svom portfelju ima 50% plus jednu dionicu. Kremlj će sada odlučiti mogu li strani partneri ostati u projektu ili ne.





Mnoge zapadne tvrtke već su se povukle iz Rusije, dok su druge objavile kako će otkazati poslovanje. Putinov potez dodaje komplikacije ionako složenom procesu za one strane tvrtke koje traže izlaz. Moskva priprema zakon, za koji se očekuje da će uskoro biti usvojen i koji bi državi omogućilo zapljenu imovine zapadnih tvrtki koje odluče napustiti rusko tržište.

Komentari

komentar

You may also like