Japan odlučio: ne povlačimo se iz naftnog i LNG projekta Sahalin-2

Japan se neće povući iz naftnog i plinskog projekta Sahalin-2 u kojem sudjeluje zajedno s Rusijom, čak ni pod pritiskom, izjavio je u utorak, 31. svibnja, u parlamentu te zemlje ministar gospodarstva, trgovine i industrije Koichi Hagiuda.

“Sahalin-2 je imovina za koju su naši prethodnici naporno radili da bi je stekli. Vlasnik zemljišta može biti Rusija, ali zakup i oprema za ukapljivanje i transport pripadaju japanskoj vladi i japanskim tvrtkama. Ne namjeravamo otići, čak i ako nam se kaže”, izjavio je japanski ministar, a prenosi medij Eadaily.

Vandana Hari, osnivačica think tanka „Vanda Insights“ sa sjedištem u Singapuru, navodi kako skupi i grčeviti napori EU-a da osigura alternativne opskrbe energijom uzrokuju bolne poremećaje na globalnom tržištu i dodatno potiču inflaciju.

“Japan ima puno pravo ne povući se iz ruskih naftnih i plinskih projekata na Sahalinu. Vrijeme je da samoproglašeni arbitri o tome kako bi zemlje trebale prosvjedovati protiv ruske vojne operacije u Ukrajini nauče sagledati situaciju u širokim razmjerima i dugoročno”, kazala je Hari.

Podsjećamo kako je udio Rusije u ukupnoj količini japanskog uvoza ukapljenog plina (LNG) oko 8,8%. Japan prima glavninu LNG-a iz Rusije upravo sa Sahalina.

Projekt Sahalin-2 provodi se na temelju podjele proizvodnje. Njegov operater je tvrtka Sakhalin Energy. Kontrolni udio (50% plus jedna dionica) pripada Gazpromu. Japanski Mitsui ima 12,5% dionica, a Mitsubishi – 10%. Većina proizvedenog LNG-a otprema se u Japan.





Japan i Kina najveći su svjetski uvoznici ukapljenog plina.

Komentari

komentar





You may also like