Japan održava državni sprovod za bivšeg premijera Abea dok traju prosvjedi

Japan je u utorak održao državni sprovod u čast svog bivšeg i najdugovječnijeg premijera Shinzo Abea, ubijenog 8. srpnja u gradu Nara, tijekom izborne kampanje.

Odluka o održavanju državnog sprovoda izazvala je prosvjede oko mjesta događaja, u parku, u blizini Nippon Budokan Halla u Tokiju, gdje više od 700 stranih dostojanstvenika i domaćih ljudi odaje počast bivšem čelniku vladajuće Liberalno-demokratske stranke, poznatom po stabiliziranju japanske političke arene, navodi turska agencija Anadolu.

Ceremonija je počela oko 14.13 sati po lokalnom vremenu (05.13 GMT) nakon što su Abeovi kremirani ostaci stigli na mjesto održavanja.

Japanski prijestolonasljednik Akishino predstavlja carsku obitelj zemlje na državnom sprovodu.

Tom je prigodom prikazan i kratki dokumentarni film o Abeovom životu i radu, nakon intoniranja državne himne.

“Japan se vratio… Budućnost Japana ovisi o onome što sada radimo”, neki su od citata iz Abeovih govora koji su pušteni tijekom ceremonije.





Sadašnji japanski premijer Fumio Kishida branio je održavanje ovog događaja te održao prigodni govor.

“Gospodine Abe, bili ste osoba koja je trebala živjeti mnogo, mnogo duže kao kompas za budućnost Japana i svijeta. Više vas ne možemo vidjeti u akciji… to je srceparajuće i žalosno”, kazao je, između ostalog Kishida.

Tokio je u stanju pripravnosti s oko 20.000 policajaca koji čuvaju mjesto događaja.





Američka potpredsjednica Kamala Harris, indijski premijer Narendra Modi, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach su među stranim uzvanicima koji nazoče sprovodu.

Smatra se da će ovaj događaj, plaćen novcem poreznih obveznika, koštati oko 1,66 milijardi jena (11,6 milijuna dolara), a dobio je ogromne kritike javnosti i političara, navodi Anadolu.

Ovo je prvi put u 55 godina da Japan nekom od svojih čelnika odaje počast državnim sprovodom. Oni su, naime, rezervirani isključivo za članove japanske carske obitelji.

Od Drugog svjetskog rata samo je jedan političar dobio tu čast 1967. Bio je to Yoshida Shigeru koji je bio premijer Japana sedam godina u dva mandata – od 1946. do 1954. – i pregovarao o završetku američke okupacije i ponovnom stjecanju neovisnosti Japana.

 

Komentari

komentar

You may also like