Japan optužuje Rusiju za “vojno uznemiravanje”

Bivši šef obavještajne službe japanskog ratnog zrakoplovstva strahuje zbog vojne aktivnosti Rusije u Indo-Tihooceanskoj regiji, čime ona, kako smatra, nastoji spriječiti udar s Istoka od strane Japana i SAD-a u slučaju eskalacije sukoba u Ukrajini

Japanska vlada je 24. prosinca predstavila svoj najveći godišnji proračun ikad, uključujući rekordnu potrošnju za obranu za suprotstavljanje “eskalirajućim prijetnjama regionalnoj sigurnosti”. Vlada u Tokiju odobrila je prijedlog proračuna u iznosu od 107,6 bilijuna jena (940 milijardi dolara) za fiskalnu godinu 2022-2023, uključujući 5,4 bilijuna jena (47,2 milijarde dolara) za obranu.

U tom kontekstu – rastuće japanske zabrinutosti zbog regionalnog i globalnog razvoja sigurnosnog stanja – objavljujemo najzanimljivije dijelove jučerašnjeg teksta iz japanskog medija Shukan Gendai autora Mamoru Suzukija, bivšeg šefa obavještajne službe Zračnih snaga japanske vojske (Japanskih samoobrambenih snaga). On upozorava na rastuću vojnu aktivnost Rusije i Kine, uključno i onu zajedničku, a spas vidi u SAD-u i jačanju japanskih obrambenih kapaciteta.

Autor tvrdi kako je nakon zajedničkog patroliranja ruske i kineske flote u vodama koje okružuju Japan u listopadu ove godine, vojna prisutnost th dviju zemalja u vodama sjeveroistočne Azije postala gotovo konstantna. Pri tom tvrdi kako Moskva nastoji obuzdati Japan i Sjedinjene Države od udara na Rusiju s stražnje strane na Dalekom istoku ako sukob u Ukrajini eskalira.

Suzuki podsjeća na spomenute aktivnosti: dana 14. prosinca ruski vojni zrakoplov za elektroničko izviđanje (Il-20) preletio je iz Ohotskog mora oko Japana u Tihi ocean; dana 15. prosinca devet zrakoplova (osam modela je nepoznato), uključujući isti Il-20, preletjelo je četiri sjeverna otoka od Japanskog mora kroz Ohotsko more i krenulo prema Japanu oko Hokkaida. Kao odgovor, japanske snage samoobrane podigle su lovce-presretače u zrak.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je 15. prosinca da je razarač Maršal Šapošnjikov ruske Tihooceanske flote izveo vježbe lansiranja protupodmorničkih raketa. Ruska vlada je istodobno obavijestila Japan da će “nakon 16. prosinca Rusija provesti vježbu topničkog i raketnog gađanja u vodama jugoistočno od otoka Kunashir na kurilskim otocima”. Dana 23. studenog na sjevernim otocima južnokurilskog arhipelaga održane su vojne vježbe, uključujući korištenje visokoučinkovite rakete zemlja-zrak S300 V4.
“Svaki put kada se takve vježbe održavaju u regiji, Japan prosvjeduje ruskoj vladi, ali nema znakova da će one biti zaustavljene. Naprotiv, takvo “vojno uznemiravanje” u moru i u zračnom prostoru oko Japana u posljednje je vrijeme sve češće”, navodi bivši japanski visokopozicionirani vojni obavještajac.

On smatra kako spremnost ruske vojske za rat nije ograničena samo na Europu, već da ona podrazumijeva i povećanu borbenu spremnost na Dalekom istoku, koji je također dio Rusije, što „čini situaciju u blizini ruske granice, uključujući i oko Japana, vrlo napetom”. Dodaje kako „američka vojska i japanske samoobrambene snage neće prešutno zanemariti takvo uznemiravanje Rusije” i u tom kontekstu navodi kako je 9. prosinca strateški bombarder američkog ratnog zrakoplovstva B-52 preletio Japansko more u pratnji sedam lovaca američkih zračnih snaga (F-35A) i 16 lovaca F-15 i F-2 (četiri zrakoplova iz svake od četiri japanske zračne baze Chitose, Komatsu, Hyakuri i Tsuiki).

Ovaj let strateškog bombardera američkog ratnog zrakoplovstva prema Japanskom i Istočnom kineskom moru, koji je izveden u sklopu vojnih aktivnosti američkih oružanih snaga kako bi se demonstrirala američka prisutnost Rusiji, Kini i Sjevernoj Koreji, izveden je pod nazivom “Operacija Sloboda plovidbe”.

Suzuki dalje navodi kako su japanske kopnene snage od 4. do 17. prosinca izvršile najveće vojne vježbe “Odlučan zmaj-21” zajedno s američkim marinskim korpusom, uglavnom na poligonima na otoku Hokkaido.

“Dakle, na stanje oko Japana utjecale su ambiciozne zemlje poput Rusije i Kine, koje pokušavaju proširiti svoj utjecaj vojnim metodama”, zaključuje  japanski stručnjak i dodaje kako bilo koji vojni sukob u svijetu, „ma gdje on počeo, to za našu zemlju više neće biti neočekivano. Bila to Ukrajina, Tajvan, Sjeverna Koreja ili Iran. Iskre mogućeg vojnog požara su posvuda.” Pri tom navodi kako se treba pomiriti s činjenicom da „Treći svjetski rat više nije svijet znanstvene fantastike, postoji hitna potreba da Japan revidira “strategiju nacionalne sigurnosti” i formulira novu” strategiju nacionalne obrane”.

Autor: Rođen je 1960. godine u gradu Kyotu. Nakon što je 1983. završio fakultet i odlazi u vojsku. 1985. ulazi u sastav ratnog zrakoplovstva, završivši tečajeve za zapovjednanje. Više od 30 godina služio je na raznim zapovjednim dužnostima u različitim obavještajnim postrojbama: od japanskog ratnog zrakoplovstva do vojne obavještajne službe Ministarstva obrane. Diplomirao je s činom general-bojnika i na mjestu načelnika obavještajne službe Ratnog zrakoplovstva. Tijekom službe bio je angažiran ne samo na pitanjima obrane, već i u izvanrednim situacijama, kao i u mirovnim operacijama pa je tako sudjelovao u japanskoj misiji u Iraku, organizaciji pomoći u otklanjanju posljedica velikog potresa na istoku Japana, organizaciji analitičkog rada o sjevernokorejskoj prijetnji i td.
Autor je i niza knjiga, od kojih je jedna od najpoznatijih “Sjeverna Koreja nije apsolutno zlo”.

Komentari

komentar

You may also like