Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva

Novi japanski premijer Fumio Kishida ne trati svoje vrijeme na ovog poziciji. Danas je pokrenuo vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva “novim oblikom kapitalizma”, piše Reuters.

Ključni je to dio Kishidine ekonomske politike koja kombinira “Abenomiku” bivšeg premijera Shinza Abea s naporima za izravnijom redistribucijom bogatstva od kompanija prema kućanstvima.

Dan ranije je Kishida raspustio parlament, a na parlamentarnim će izborima glavna tema biti ekonomski oporavak nakon pandemije. “Da bi se postigao snažan gospodarski rast, nije dovoljno oslanjati se samo na tržišno natjecanje. To neće donijeti plodove rasta široj populaciji”, rekao je Kishida na konferenciji za novinare u četvrtak, založivši se za jači utjecaj vlade na ekonomiju s ciljem raspodjele više bogatstva kućanstvima. Vijeće će se prvi puta sastati kasnije ovoga mjeseca, a prvi prijedlozi trebali bi stići do kraja godine pa mogu biti uzeti u obzir u raspravi o poreznoj reformi za iduću fiskalnu godinu, kazao je novinarima jutros ministar gospodarstva Daishiro Yamagiwa.

Predsjednik vijeća je Kishida, a u njemu su još i ministri, kao i 15 poduzetnika, znanstvenika, predstavnika sindikata itd. Kishidino vijeće zamjenjuje prethodno vladino vijeće za strategiju rasta, koje je pomoglo pri implementiranju prioriteta Kishidinog prethodnika Yoshihide Suge, poput promicanja digitalizacije.

Ekstremna radna etika Japanaca sve više ih dovodi do iscrpljenosti, manjka vremena za obitelji i psihičkih bolesti. Smrti uzrokovane prekomjernim radom (samoubojstva i srčani udari) u Japanu su toliko česte da su dobile i naziv: “karoshi”. Rezultat jest da ni japanska ekonomija ne napreduje značajno, a broj stanovnika i natalitet snažno opadaju.

Komentari

komentar
You may also like