Japan počinje s isporukama svojih roba u EU kroz Transsibirsku željeznicu

Foto: Trans-Siberian Railway ©rzd.ru

Nedavno smo  na našem portalu pisali o japanskim planovima za plasman svojih proizvoda na europsko tržište kroz ruski željeznički sustav – konkretno, Transsibirsku željezničku prugu, bez pretovara i zaštite tereta od početne točke utovara (luka Vladivostok) do krajnjeg odredišta (vidi poveznicu ispod teksta). Danas je iz Japana na tu temu stigla nova vijest.

Slika: Transsibirska željeznica, Wikipedia

Počela je uspješna realizacija projekta prometnog koridora iz Japana u Europu po Transsibirskoj željezničkoj magistrali. Japanski biznis za to pokazuje veliki interes. Prema priopćenju japanskog medija Yahoo News Japan, ovaj je projekt usuglašen između japanskih i ruskih ministarstava prometa. Trenutačno je u najvećoj ruskoj tihooceanskoj luci Vladivostok dovezen i za otpravu pripremljen japanski teret, koji prekosutra, 18. studenog, kroz Rusiju, spomenutom prugom kreće u velikim  željezničkim kompozicijama (blok-vlakovi), preko Moskve, Bresta u Bjelorusiji, do Poljske. Duljina trase iznosi 10397 kilometara, a dolazak u odredišnu točku očekuje se prije 10. prosinca, piše japanski mediji. Na europski kontinent na ovaj će se način prevoziti isključivo japanski proizvodi i tereti. U ovom će poslu sudjelovati i velike japanske tvrtke, poput petrokemijske korporacije Nipon Shokubai, automobilskog diva Honda Motors, Makita Corporation, velikog proizvođača medicinske tehnike Nipro Corporation, sveukupno više od 15 japanskih poslovnih struktura, kako navodi spomenuti medij. Među njima je i najveća japanska međunarodna logistička korporacija Nippon Express.
„Prethodni izračuni omogućuju zaključak o koristi ruskog prometnog koridora po japanski biznis. Ako tradicionalni pomorski put kroz Sueski kanal zauzima od 53 do 62 dana, po Transsibirskoj željeznici japanski teret stizat će u Europu za 20-27 dana. Na taj način, gotovo za 2 puta smanjit će se vrijeme transporta“, navodi Yahoo News Japan. Osim toga, gotovo za 1,5 puta smanjit će se logistički i prometni rashodi. Ako u pomorskoj varijanti oni u srednjoj vrijednosti po standardnom kontejneru iznose 5500-10000 dolara, kroz Transsibirsku željeznicu ona će pasti na 4500-6000 dolara.

Ovaj japanski zanos posljedica je značajne modernizacije i kardinalne promjene u smislu stanja i kvalitete ruskog željezničkog sustava u odnosu na 90.-te godine prošloga stoljeća kada je došlo do njegovog potpunog obezvrjeđivanja i tehnološkog zastoja. Međutim, sadašnje ruske željeznice pružaju suvremenu kvalitetu i osiguravaju sigurnost i brzinu tranzita. Japan je Transsibirsku željeznicu u ovu svrhu koristio i u vrijeme SSSR-a te je očito nastupilo vrijeme za obnovu tog posla između njega i, sada – Rusije, jer biznis jednostavno traži svoje i teži najpraktičnijim i najpovoljnijim rješenjima radi osiguranja konkurentnosti. A brzina i cijena pristupa na tržišta svakako su jedni od najbitnijih elemenata za postizanje toga cilja.

Japan testira moderniziranu Transsibirsku željeznicu za dostave tereta Europi

 

 
Komentari

komentar

You may also like