Japan pokreće samostalnu vojnu misiju u Hormuškom tjesnacu

Japan se ne želi priključiti američkoj koaliciji za zaštitu plovidbe Perzijskim zaljevom i Hormuškim tjesnacem, već se odlučio za samostalnu misiju u Hormuškom tjesnacu, gdje će otpraviti svoje pomorske snage, izvijestila je u petak, 18. listopada, japanska novina Asahi Shimbun.

Podsjećamo: Tokio ne želi ući u američku koaliciju zbog svojih tradicionalnih i čvrstih veza s Iranom koje ne želi pokvariti (vidi link ispod teksta). Japanska vlada je i ranije prednost davala diplomatskim metodama u riješavanju tzv. iranskog problema, što je i razumljivo s obzirom da je Japan, poslije Kine, najveći uvoznik iranske nafte na svijetu i sigurno mu nije u interesu zauzimati neprijateljski stav prema Teheranu samo zato što to čini Washington nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i uvođenja strogih sankcija protiv te zemlje, uključno i onih energetskih.

U lipnju ove godine u posjetu Teheranu boravio je i japanski premijer Shinzo Abe, upravo u jeku krize američko-iranskih odnosa.

Japan ne želi u američku protuiransku koaliciju u Perzijskom zaljevu i prednost daje diplomaciji

 
 

 

Komentari

komentar

You may also like