Japan povećava iznos u proračunu za vojsku

Japan planira izdvojiti najmanje 770 milijardi jena, odnosno 6,74 milijarde dolara za obranu u proračunu koji se očekuje da će biti objavljen zajedno sa paketom gospodarskih poticaja u petak, izvijestio je Nikkei Asia.

Taj bi iznos uključivao i izdatke za jačanje obrambenih sposobnosti Japana u blizini jugozapadnih otoka. Japan se obvezao zadržati svoje vojne proračune unutar 1 posto BDP-a, što je dugi niz godina ublažavalo zabrinutost u zemlji i inozemstvu zbog bilo kakvog oživljavanja militarizma koji je odveo Japan u Drugi svjetski rat.

No, s rastućom zabrinutošću oko kineske vojske u spornom Istočnom kineskom moru, japanska vladajuća Liberalno-demokratska stranka (LDP) odlučila se za trošenje na vojsku od 2 posto BDP-a.

SAD potiču ključne saveznike da troše više na obranu, a javno raspoloženje u Japanu pokazalo je povećanu zabrinutost zbog kineskog vojnog interesa u Aziji, posebice prema Tajvanu.

Očekuje se da će vlada premijera Fumia Kishide u petak objaviti i rekordni paket poticaja od 55,7 bilijuna jena kako bi se zemlja oporavila od ekonomskog zastoja. Inače, Kishida je mnogo asertivniji u retorici prema Pekingu od prethodnika Yoshihide Suga. Peking je već upozoravao novu vladu u Tokiju da se okane povijesnog revizionizma i makne svoj interes dalje od Tajvana. Zadnjih tjedana je zaoštren odnos i između Japana i Rusije zbog spora oko Kurilskog otočja.

Komentari

komentar
You may also like