Japan poziva EU da poveća vojnu prisutnost u Aziji

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi zatražio je od Europskog parlamenta da EU “naočigled poveća vojnu prisutnost” u Indo-pacifičkoj regiji gdje raste utjecaj Kine.

U obraćanju EU uredu za sigurnost i obranu, Kishi je rekao: “Snažno se nadamo da će naša poruka biti uključena u EU strategiju i da će EU pokazati nepoljuljanu odlučnosti oko ove regije.”, prenosi Kyodo News.

Europska unija će objaviti detaljnu strategiju svojeg vojno-obrambenog djelovanja u rujnu ove godine, a japanski ministar želi da se u takvu strategiju uključi i zaštita Japana. EU je već u travnju ove godine najavila da će imati aktivniju ulogu oko promicanja demokracije i poštivanja međunarodnog prava u području Indo-Pacifika.

Kishi je u svom obraćanju osudio unilateralne odluke Kine da postepeno preuzima dominaciju nad Južnim kineskim morem. Ministar obrane ove otočne dalekoistočne države je rekao kako je Južno kinesko more od vitalnog značaja i za europske zemlje jer 40% europske vanjske trgovine prolazi kroz ovo more.

Kina je samo ove godine već 20 puta upala u morsko područje Japana oko spornog otočja Senkaku (Kina ga zove Diaoyu), uključujući i jutros. Jutros su dva broda kineske obalne straže pristupila japanskoj ribarskoj brodici unutar morskog teritorija Japana, a napustila su područje tek nakon upozorenja od strane pristigle japanske obalne straže, piše SCMP.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like