Japan priprema najveći vojni proračun u povijesti

Nakon nedavne objave vijesti o započetim novim kineskim vojnim vježbama u Japanskom moru, stiže nam i vijest o povećanju japanskih proračunskih troškova namjenjenih za Ministarstvo obrane.

Japanska Vlada će za iduću 2017. godinu predstaviti najveći vojni proračun u povijesti te zemlje, koji predviđa troškove jačanja obrane od sjevernokorejskih balističkih raketa i izgradnju podmornice za suprotstavljanje Kini u područjima spornih otoka u Istočnokineskom moru.

Prema izvješćima medija, u 2017. godini troškovi za obranu porast će za 2,3% i iznositi 5,16 trilijuna jena (oko 51,6 milijardi dolara).

Porast japanskih vojnih troškova povezuje se s raketnim testiranjima u Sjevernoj Koreji, uključno i nedavno lansiranje balističke rakete s dometom od nekoliko tisuća kilometara koja je uspješno dosegnula isključivi japanski gospodarski pojas i to bez obzira na postojeća sredstva Tokija i Washingtona za rano upozoravanje i presretanje raketa.

Proračun također predviđa da će Japan, po prvi put, kupiti najsuvremenije američke rakete SM-3 Block IIA, maksimalne visine leta do nekoliko tisuća kilometara, koje se planiraju postaviti na vojne brodove s ugrađenim sistemom PRO za rano upozorenje „Aegis“.

Prema pisanju medija „Nihon Keizai Shimbun“ („Nikkei“), ujesen ove godine rakete će se testirati u blizini Havajskih otoka, a od 2017. godine rakete će se početi proizvoditi.





Podmornica koju žele usavršiti u Japanu imat će rakete dometa tristo kilometara, piše Sankei Shimbun. Podmornicu se do 2023. godine planira u operativnu uporabu smjestiti u neposrednoj blizini spornih otoka Senkaku, koji se nalaze pokraj otoka Miyako, u prefekturi Okinawa.

Time Japan namjerava ojačati svoj položaj u teritorijalnom sporu s Kinom na području spornog arhipelaga Senkaku (kineski naziv: Diaoyu) u Istočno-kineskom moru. Odnosi Tokio-Peking su se zaoštrili nakon 2012. godine, kada je japanska Vlada od privatnog vlasnika kupila tri od pet otoka koje Kina smatra svojim teritorijem.

Srednjoročni plan jačanja obrambene sposobnosti Japana do 2018. godine predviđaju godišnji rast troškova za vojne potrebe od svega 0,8%. Troškovi za zaštitu u Japanu su počeli rasti od 2013. nakon povratka na vlast sadašnjeg premijera Shinzo Abe.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like