Japan priprema samostalnu vojnu operaciju u Hormuškom tjesnacu

Japan se neće priključiti koaliciji pod vodstvom SAD-a za osiguranje slobode plovidbe u zoni Perzijskog zaljeva, ali razmišlja o samostalnom razmještanju svojih pomorskih snaga u toj zoni, objavio je u utorak, 3. rujna, japanski mediji Yomiuri.

Navodi se kako Tokio planira poslati svoje snage za misiju prikupljanja informacija u Hormuškom tjesnacu i tjesnacu Bab-el-Mandeb na ulazu iz arapskog u Crveno more. Japanska strana, što se tiče Hormuškog tjesnaca, prethodno namjerava dobiti dozvolu Irana.

To i nije neko čudo: Japan je, poslije Kine, najveći uvoznik Iranske nafte i svakako je jedana od najzainteresiranijih zemalja za mirno riješenje krize u regiji. Ne tako davno pisali smo i o posjetu japanskog premijera Shinzo Abea Thereanu i njegovim razgovorima s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem s ciljem posredovanja u sukobu između SAD-a i Irana (uz znanje, a vjerojatno i na inicijativu Donalda Trumpa) uoči summita G20 u japanskoj Osaki krajem lipnja; ali, ne manje važno, i zbog osiguranja daljnjeg neometanog izvoz iranske nafte „Zemlji izlazećeg sunca“ (vidi poveznicu ispod teksta).

A da se sve odvija upravo u tom smijeru i s tim ciljem, svjedoči i današnja izjava glasnogovornika japanske vlade, koji je odbio komentirati konkretne poteze Tokija koji se razmatraju za osiguranje sigurnosti japanskih trgovačkih brodova na Bliskom istoku. Kazao je, kako se to pitanje „razmatra s raznih strana, uključno i stabilnih isporuka sirove nafte i veza Japana sa SAD-om i Iranom“. Pri tom Tokio uvijek favorizira diplomatski pristup problemima.

Ovdje treba naglasiti i kako japanski premijer Abe namjerava ponovo razgovarati s iranskim predsjednikom Rouhanijem, na skorom, 74. zasijedanju Glavne skupštine UN-a u New Yorku. Pri tom je Abe izjavio, kako su „mir i stabilnost na Bliskom istoku neposredno povezani s japanskim nacionalnim interesima“.

Zoran Meter: KOME SU I ZAŠTO U INTERESU NAPADI NA TANKERE U OMANSKOM ZALJEVU?





Komentari

komentar





0 komentara

You may also like