Japan proširuje sankcije Rusiji

Japansko-ruski odnosi nastavljaju se ubrzano pogoršavati u mandatu japanske vlade na čelu s Fumiom Kishidom (naslovna foto). Japan se još na samom početku priključio strogim zapadnim sankcijama protiv Rusije nakon njene vojne intervencije u Ukrajini 24. veljače ove godine, što je dovelo do niza političkih reakcija iz Moskve, ali i konkretnih protuodgovora ekonomskog i vojniog karaktera.

Međutim, za razliku od Europske unije, preciznije – velike većine njenih članica, Japan se nije odlučio na prekid energetske suradnje s Rusijom. Dakle, uvedene sankcije, s isključenjem energetike (preciznije, nastavka uvoza ruskog plina i sudjelovanja u LNG projektu Sahalin-2) – ne samo što ostaju na snazi, već se uvode i nove. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Japan je odobrio novi paket sankcija Rusiji zbog stanja u Ukrajini, zabranjujući 21 organizaciju povezanu s industrijom i zabranjujući izvoz proizvoda povezanih s kemijskim oružjem, objavilo je u ponedjeljak japansko Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

Nedavno zabranjene organizacije uključuju tvrtku Moselektronproyekt, udrugu za istraživanje i proizvodnju Etalon, tvrtku Energia i Institut za teorijsku i eksperimentalnu fiziku Nacionalnog istraživačkog centra Instituta Alikhanov.

Nove sankcije stupaju na snagu 3. listopada.

 





Komentari

komentar

You may also like