Japan prvi puta odvojio Tajvan od Kine u mapi ministarstva obrane

U službenom godišnjem izvješću japanskog ministarstva obrane po prvi puta je Tajvan na mapi odvojen i označen drugom bojom od teritorija Kine, prenosi Taiwan News. Ovakva odluka zasigurno nije slučajna i označava veliku promjenu iz Tokija prema politici jedinstvenog kineskog teritorija koju zagovara Peking. Ovdje je usporedba karte iz objava ministarstva iz 2020. i 2021.

 

Do prije par godina, japanska diplomacija je izbjegavala čak koristi riječ “Tajvan”. Naslijeđe je to minimalnog intervencionizma Japana nakon drugog svjetskog rata i ustava iz 1947. Japan je preuzeo vojno pasivnu i diplomatski nenametljivu ulogu, ali je stavio naglasak na ekonomski razvoj. Sada je Japan sve glasniji u isticanju suradnje s SAD-om oko obrane Tajvana.

U novom izvješću japanskog ministarstva obrane, po prvi puta je Tajvan “obrađen” u zasebnom poglavlju, odvojen od Kine. Također, u objavi ministarstva piše “Stabilizacija tajvanske situacije je bitna za japansku sigurnost, ali i za stabilnost međunarodne zajednice. Zbog toga je veoma bitno da pomno pratimo stanje znajući da je kriza veća nego ikad prije”, prenosi IANS. Oštriji pristup Kini svakako je jasniji od kada je Nobuo Kishi preuzeo stolicu ministra obrane.

Novu politiku japanskog ministarstva komentirali su i iz Pekinga i iz Taipeija. Kineski glasnogovornik Zhao Lijian tvrdi da se dokument japanskog ministarstva “uvelike mješta u kineske unutarnje poslove” i “forsira takozvanu kinesku prijetnju”, a takve poruke su “krive i neodgovorne”
Očekivano, iz tajvanskog ministarstva obrane su pozdravili japanski dokument i zahvalili japanskom ministarstvu obrane na “isticanju koliko je važna stabilnost Tajvana”, prenosi Taiwan News.

 

Komentari

komentar

You may also like