Japan smatra da saveznici moraju imati jedinstven pristup prema Kini

Mnogi svjetski čelnici i međunarodne organizacije pomno prate gospodarski rast Kine i njegov potencijalni utjecaj na globalno gospodarstvo. Neki su izrazili zabrinutost zbog mogućih negativnih učinaka, kao što je sve veća konkurencija u globalnoj trgovini i ulaganjima, utjecaj na tržišta rada u drugim zemljama i pritisak na globalne resurse. Osim toga, postoji zabrinutost zbog političkog utjecaja Kine i njezinog potencijalnog utjecaja na globalnu ravnotežu moći. Posljednjih su godina neke zemlje također izrazile zabrinutost zbog sve veće upornosti Kine u međunarodnoj politici i njezinih teritorijalnih zahtjeva u Južnom i Istočnom kineskom moru, kao i zbog pitanja ljudskih prava. Ove su zabrinutosti dovele do povećanih diplomatskih napetosti i trgovinskih sporova između Kine i nekih drugih zemalja.

Japan, Sjedinjene Američke Države i Europa moraju imati jedinstven pristup prema Kini, rekao je japanski premijer Fumio Kishida u petak u Washingtonu, tijekom posjeta koji ima za cilj jačanje savezništva Japana i SAD-a nasuprot sve većim izazovima iz Kine, piše Reuters,

Kishida je u govoru na Školi naprednih međunarodnih studija Sveučilišta Johns Hopkins rekao da je Kina glavni izazov i za Japan i za SAD. “Apsolutno je ključno da Japan, Sjedinjene Države i Europa budu jedinstveni u upravljanju svojim odnosima s Kinom”, rekao je.

Kishida se ranije u Bijeloj kući sastao s predsjednikom Joem Bidenom koji je rekao da je SAD i dalje snažno predan savezništvu s Japanom i pohvalio “povijesne” obrambene reforme koje je Tokio najavio prošli mjesec. SAD i Japan ponovili su u petak važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i upozorili da Rusija ne smije koristiti nuklearno oružje u Ukrajini. Dvije nacije spomenule su i “provokacije” Sjeverne Koreje u zajedničkoj izjavi koju je objavila Bijela kuća. “Snažno se protivimo bilo kakvim jednostranim pokušajima mijenjanja statusa quo silom ili prisilom, bilo gdje u svijetu”, navodi se u izjavi.

Z. Meter: Kina navodi da neće dopustiti da Azijsko-pacifička regija postane arena geopolitičkih sukoba





Komentari

komentar

You may also like