Japan sve oštriji prema Moskvi: Tvrde da je Rusija “okupirala” Kurilske otoke

Rusija je okupirala južni dio Kurilskog otočja, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom kao i invazija na Ukrajinu, rekao je Hideki Uyama iz japanskog ministarstva vanjskih poslova tijekom rasprave u parlamentu u ponedjeljak.

“Sjeverne teritorije [japanski naziv] okupira Rusija i vjerujemo da je to u suprotnosti s međunarodnim pravom, kao što je to slučaj s aktualnim napadom ruske vojske na Ukrajinu”, rekao je dužnosnik, prenosi Nikkei. Japanske vlasti posljednjih godina suzdržavale su se od izraza “okupacija”, a umjesto toga govorili su da su “ovi otoci pokriveni japanskim suverenitetom”. Moskva i Tokio sudjeluju u pregovorima o razvoju mirovnog sporazuma još od Drugog svjetskog rata od kada se spore nad suverenitetom. Rusija i Japan nikada nisu službeno potpisale mir i tehnički su i dalje u ratu. Glavna prepreka ostaje suverenitet južnih Kurilskih otoka.

Nakon rata cijeli arhipelag postaje dio Sovjetskog Saveza, iako je prije bio japanski. SSSR je smatrao da ima pravo preuzeti cijeli arhipelag zbog stradanje i žrtve u ratu na dva fronta. Japan osporava suverenitet otoka Iturup, Kunashir, Shikotan i skupine manjih nenaseljenih otoka. Rusko ministarstvo vanjskih poslova više je puta izjavilo da je suverenitet ovih otoka zacementiran u međunarodnim dokumentima i da se ne može osporiti.

Komentari

komentar

You may also like