Japan testira moderniziranu Transsibirsku željeznicu za dostave tereta Europi

Foto: seat61.com

Prema navodima japanskog medija Yahoo News Japan, japansko Ministarstvo prometa u studenom i prosincu ove godine kroz rusku Transsibirsku željeznicu otpravit će nekoliko probnih vlakova za dostavu japanski proizvoda, bez pretovara kontejnera i drugoga tereta, u Europu.

U 80.-im godinama prošloga stojeća tom se ruskom željezničkom „žilom kucavicom“ (Vladivostok-Moskva), koja prolazi kroz 8 vremenskih zona,  transportiralo oko 20% tereta na relaciji Japan-Europa. Tada je to bilo jeftinije od brodskog prijevoza, a da se o onom zračnom niti ne govori. Nakon raspada SSSR-a ta je prometna „arterija“ izgubila svoj značaj pa je u 90.-im godinama, u doba velike ruske gospodarske i političke krize, promet japanskih roba za Europu njome smanjen čak za 40 puta.

„Danas se stanje u Rusiji kardinalno izmijenilo. Značajno se povećala kvaliteta, sigurnost i brzina prometa roba s korištenjem mogućnosti ozbiljno moderniziranih ruskih željezničkih pruga. U toj svezi od travnja 2018. g. Japan i Rusija zajednički su pokrenuli prometne pilot-projekte najprije po trasi Japan-Moskva, a u 2019. g. i Japan-Europa. Ukupno je za to vrijeme bilo po Transsibirskoj željeznici i ruskim željezničkim sustavom bilo propušteno 11 tzv. blok-vlakova (dugačke kompozicije koje odjednom mogu prevoziti goleme količine tereta, op. GN.)“, piše japanski medij.

On dalje navodi kako su analize svih pokazatelja utvrdile dovoljno visoku rentabilnost i učinkovitost toga projekta, poglavito u odnosu na kontejnerski prijevoz. Tijekom predstojećeg projekta studeni-prosinac o.g. za „blok-vlakove“, predviđeno je njihovo slanje iz japanskih luka Yokohama (5-6. 11), Kobe (8.11.) i Toyama (12.11.). Oni trebaju u rusku luku Vladivostok stići 13.-14. studenog. Blok-vlakovi Vladivostok će napustiti 18. studenog, kada će krenuti za Moskvu, a odatle u bjeloruski Brest i dalje do granice s Poljskom. Nakon dobivenih rezultata o ovom pilot-projektu japansko Ministarstvo prometa donijeti će odluku o mogućnosti službenoga slanja japanskog tereta u Europu kroz Transsibirsku željeznicu.





Podsjećamo: Transsibirska željeznica (povijesno znana i kao Veliki sibirski put) je suvremeni  željeznički put kroz čitav azijski kontinent (prolazi južnim regijama Ruske Federacije) i spaja europski dio Rusije s njenim Dalekim istokom. Od strateške je važnosti za Rusiju jer povezuje njena ključna industrijska područja s Moskvom. Njezin glavni smjer (Moskva-Vladivostok) dug je 9288,2 km i prolazi kroz osam vremenskih zona i predstavlja najdulju željezničku prugu na svijetu. Od 2002. godine ona je u potpunosti elektrificirana. Drugi smjer  je Transmandžurska linija, koja se podudara s Transsibirskom sve do mjesta Tarskaya, oko 1000 km istočno od Bajkalskog jezera. Odatle pruga nastavlja jugoistočno prema Kini i završava u Pekingu, što samo po sebi govori o njenoj strateškoj važnosti.

A kada može Kina, zašto ne bi i Japan, misle pragmatični japanski politički dužnosnici i njihov krupni biznis.

O toj pruzi više možete doznati u dva dokumentarca na poveznicima ispod teksta.





https://www.youtube.com/watch?v=BJJwJVWafb4&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=1NtdmNVNosA&feature=emb_logo

 

Komentari

komentar

You may also like