Japan ustraje: Kurilski otoci su naši, a ne ruski

Tokio ne odustaje od tvrdnje da su južni Kurilski otoci u Tihom oceanu zapravo japanski teritorij i želi postići dogovor s Moskvom oko rješavanja spora, rekao je jučer japanski ministar vanjskih poslova, prenosi ruski RT. Spor traje od Drugog svjetskog rata i nisu ga uspjeli riješiti ni nekoliko desetaka pregovora ni ponuda s obje strane.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji, ministar Yoshimasa Hayashi je odgovorio na tvrdnje svog ruskog kolege Sergeja Lavrova da Tokio odbija priznati rezultate i posljedice Drugog svjetskog rata, kada je Sovjetski Savez preuzeo kontrolu nad Kurilskim otocima. “Naš suverenitet se proteže na četiri sjeverna otoka”, rekao je Hayashi. “Namjeravamo uporno nastaviti pregovore oko našeg temeljnog stava, a to je želja da se nakon rješavanja teritorijalnog pitanja potpiše mirovni ugovor.” Sjeverni otoci naziv je koji je Japan dao za četiri otoka na dnu Kurilskog lanca otoka. Otoci Iturup, Kunashir, Shikotan i Habomai bili su dio Japana prije Drugog svjetskog rata, ali sada su pod ruskom upravom uz neke ustupke s ruske strane oko viza za posjetu i mogućnosti ribolova za japanske ribare.

Nakon okončanja sukoba, SSSR i Japan nisu potpisali mirovni sporazum, a spor oko suvereniteta otoka bio je glavna prepreka. Od tada je cijeli lanac otoka pod Moskve. Dvije nacije pokušavaju doći do rješenja oko otoka više od pola stoljeća, ali Rusija je više puta naglašavala da njezin suverenitet nad tim teritorijima nije predmet rasprave. Prošle godine, tek inaugurirani japanski i premijer Fumio Kishida ponovio je da Tokio neće potpisati mirovni sporazum s Moskvom dok se ne pronađe rješenje. Posljednjih godina Rusija je nastojala ojačati obranu Kurila, a krajem 2021. godine postavila je raketni sustav Bastion na otok Matua. Nekada velika japanska baza, Matua je sada dom ruske posade koja kontrolira Ohotsko more između ovog otočnog lanca i kopnene Rusije.

Komentari

komentar

You may also like