Japan: Yoshihide Suga se povlači s mjesta premijera

Japanski premijer Yoshihide Suga najavio je danas da će se povući s te pozicije, ostavljajući mjesto za novog premijera nakon jednogodišnjeg mandata narušenog nepopularnim odgovorom na covid-19 i sve slabijom potporom javnosti, prenosi Reuters.

Sugi, koji je dužnost preuzeo nakon ostavke Shinza Abea u rujnu prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja, potpora javnosti pala je ispod 30 posto, dok se država bori s najgorim valom zaraze covidom-19 uoči općih izbora ove godine.

U Japanu je do sada sada zabilježeno više od 1,5 milijuna slučajeva virusa, a cijepnjenje je sporo. Odluka o  održavanju Olimpijskih igara ove godine unatoč pogoršanju pandemije također se pokazala izuzetno nepopularnom, prenosi BBC.

Sugina odluka u petak da se ne kandidira na izborima za čelništvo vladajuće Liberalno demokratske stranke (LDP) znači da će stranka izabrati novog čelnika koji će postati premijer.

Prije Abea, japanskog premijera s najduljim stažom, s osmogodišnjim mandatom, zemlja je imala šest premijera u isto toliko godina, uključujući i Abeov prvi problematični jednogodišnji mandat.

“Potrebna je ogromna energija za odgovor na koronavirus i za utrku za stranačko vodstvo”, dodao je. “Procijenio sam da ne mogu žonglirati s oboje i da se moram koncentrirati na jedno od toga dvoga”, rekao je Suga novinarima.





Dužnosnici vladajuće Liberalno demokratske stranke (LDP) rekli su da će Suga završiti svoj mandat predsjednika, što znači da će ostati sve dok njegov nasljednik ne bude izabran na stranačkim izborima najavljenima za 29. rujna. Vlada razmatra održavanje parlamentarnih izbora 17. listopada.

Fumio Kishida, bivši ministar vanjskih poslova, natječe se za mjesto čelnika stranke. Kishida je u četvrtak kritizirao Sugin odgovor na koronavirus i pozvao na paket poticaja za borbu protiv pandemije.

Komentari

komentar





You may also like