Japan zabrinut zbog povećanja kineskog vojnog proračuna

Na Dalekom istoku, čini se, svi su međusobno zabrinuti zbog jačanja vojnih proračuna odnosno militarizacije onih drugih.

Tako je danas Tokio, nakon što su Kina i Rusija već ranije izrazile zabrinutost zbog militarizacije Japana i velikog povećanja njegovog obrambenog proračuna, objavio kako su Japan i njegovi saveznici zabrinuti zbog pojačane vojne aktivnosti Kine u Azijsko-pacifičkoj regiji i mogućeg povećanja kineskog vojnog proračuna.

O tome je u ponedjeljak. 6. ožujka, na medijskoj konferenciji govorio glavni tajnik japanskog kabineta ministara Hirokazu Matsuno.

“Kina dosljedno i brzo povećava potrošnju za obranu, aktivno povećava svoju vojnu moć bez odgovarajuće transparentnosti tih akcija. Ovakvi postupci Kine su predmet velike zabrinutosti naše zemlje i cijele međunarodne zajednice,” – kazao je tajnik japanske vlade.

Također je kritizirao kineske akcije u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru, a kinesku vojnu aktivnost u regiji nazvao je do sada neviđenom razinom izazova na koji Japan treba odgovoriti zajedno sa savezničkim zemljama.

Matsuno je takav zaključak izveo temeljem objave prijedloga kineskog proračuna za ovu godinu na 1. sjednici Svekineskog narodnog kongresa (NPC, najvišeg zakonodavnog tijela)  održane u nedjelju.





U njemu se navodi da Kina namjerava povećati svoj proračun za obranu za 7,2%, na 1,553 bilijuna juana (oko 224,85 milijardi dolara). Međutim, izraženo u dolarima, taj je broj manja od prošlogodišnje namjene u iste svrhe za 1,8%.

 

 





Komentari

komentar

You may also like