Japan želi SAD natrag u Transpacifičkom partnerstvu (TPP)

Transpacifičko partnerstvo (TPP) trgovački je dogovor iz 2016. kojeg su tada potpisale: Japan, Australija, SAD, Kanada, Čile, Meksiko, Malezija, Novi Zeland, Peru, Singapur, Vijetnam i Brunej.

Sporazum je podrazumijevao manje carinske tarife ili nepostojanje tarifa za neke proizvode, ali i zajednički arbitrarni mehanizam u slučaju neslaganja tvrtke i neke od država članica. No, godinu dana nakon potpisivanja su SAD pod vodstvom Donalda Trumpa izašle iz sporazuma pod pretpostavkom da će im više naštetiti, nego koristiti. Naime, Trump je smatrao da u takvim sporazumima SAD više ulažu, nego što imaju koristi.

Ostale članice pokušale su održati sporazum, ali uz ograničene rezultate. Najglasniji zagovornik održavanja sporazuma je Japan. Na sastanku Suga- Biden prošlog mjeseca, japanski premijer je vrlo indirektno spominjao jača trgovačka partnerstva.

No, Bidenova administracija zasad nije voljna potpisivati nove trgovačke sporazume, niti se vraćati u stare. Biden, upitan o novim sporazumima, odgovorio je da mu je prioritet podići zaposlenost u Americi i ojačati srednju klasu.

Ipak, izvori bliski premijeru Sugi, za Nikkei navode da će premijer uskoro pitati kolege iz SAD-a o vraćanju u okvire sporazuma. Naime, Japan ovaj sporazum doživljava kao mogućnost revitalizacije pomalo “umorne” ekonomije. Osim toga, doživljavaju ga kao dobar odgovor jačanju Kine.

Valja spomenuti da je i Kina, ne previše entuzijastično, spomenula mogućnost ulaženja u TPP. Time bi otklonila mogućnost da u isti sporazum uđe i Tajvan. Ulazak Tajvana u TPP želja je Japana, ali i nekih političkih struja u samom Tajvanu.





Komentari

komentar

You may also like