Japanska aktivistica na meti policije nakon što su otkrili koliko je smeća ostavila američka vojska

Policija japanske Okinawe pretražila je dom biologinje i aktivistice Akino Miyagi zbog toga što opetovano odlaže vojni otpad ispred ulaza u vojnu bazu. Policija tvrdi da ometa rad vojske. Prema navodima Miyagi (42) policija joj je zaplijenila računalo i mobilni telefon.

Ova istraživačica leptira već godinama piše o otpadu, prikuplja ga i prijavljuje. Riječ je o potrošenom ili neeksplodiranom streljivu i bombama, ali i radioaktivnom materijalu na području koje je koristila američka vojska, piše The Mainichi.

Sjeverni centar za trening je veliko i šumovito područje na sjeveru otoka Okinawa. Od 7500 hektara, američka vojska je Japanu vratila natrag 4000 hektara u 2016.. Ipak, nisu se obvezali vratiti korišteno područje u prijašnje stanje što znači da je ostalo mnogo smeća. Vlasti Okinawe su najavile da će se pobrinuti za smeće, ali to nisu učinili. Neko vrijeme je Akino surađivala s autoritetima koji su prihvaćali njene prijave i zaprimali otpad koji im je dala. Ipak, nakon nekog vremena prestali su biti dostupni za pomoć, nakon čega je ona, u znak protesta, počela odlagati otpad na cestu ispred ulaza u bazu.

No, područje vojne baze nije bilo kakvo područje. Smatra se jednim od najljepših područja divlje šume u Japanu. Dio Yambaru šume za koju je Japan već pokrenuo proces zaštite pod UNESCO-om nalazi se upravo u području onečišćene vojne baze. Odgovornost za otpad ne želi ni prihvatiti Japan ni SAD, a čini se da kažnjeni bivaju oni koji ukazuju na problem.

Komentari

komentar
You may also like