Japanska sigurnosna služba briše postrojbu „Azov“ iz spiska međunarodnih terorističkih organizacija

Japanska služba sigurnosti isključila je čuvenu i kontroverznu ukrajinsku brigadu „Azov“ iz međunarodnog spiska terorističkih organizacija za 2021.

„Nedavno su se u nekim slučajevima širile zapravo pogrešne informacije da je Obavještajno-sigurnosna agencija priznala “brigadu Azov” kao neonacističku organizaciju. Žao nam je što je nastala ovakva situacija“, navodi se u priopćenju japanske specijalne službe objavljenog na njihovoj web stranici.

Vijest su odmah prenijeli i ruski mediji (RIA Novosti), što nije nikakvo čudo s obzirom da je u ruskom političkom i medijskom, ali i pravosudnom prostoru upravo postrojba Azov definirana kao najradikalnija i ona koja otvoreno koketira s nacističkom ideologijom i njenim simbolima.

Japanska služba objavila je kako “Priručnik o međunarodnom terorizmu” formiraju različiti domaći i strani mediji, istraživačke institucije, itd. To je kompilacija javnih informacija prikupljenih iz izvješća i sl., a ne uključuje neovisnu ocjenu japanske Obavještajne agencije, stoji dalje u spomenutom priopćenju i dodaje slijedeće: „Obavještavamo vas da smo odlučili izbrisati gornji opis iz “Priručnika o međunarodnom terorizmu 2021” na našoj web stranici kako bismo spriječili širenje informacija koje se razlikuju od gore navedenih činjenica.“

Specijalna postrojba “Azov” ukrajinske Nacionalne garde formirana je 2014. godine, nedugo nakon državnog udara u Kijevu. Njegovi su borci tada sudjelovali u vojnoj operaciji u Donbasu, a u Rusiji su protiv njih pokrenuti brojni kazneni postupci iz domene ratnih zločina. Službeni Kijev već je ranije objavio kako su radikalizam i njegovi simopatizeri odstranjeni iz te postrojbe te je ona uključena u regularni sastav ukrajinske vojske.

Trenutačno su ostaci “Azova” blokirani u Mariupolju od strane ruske vojske i snaga samoproglašene DNR. Nalaze se još samo u industrijskoj zoni, preciznije, u golemom kompleksu tvornice za proizvodnju čelika Azovstal, koja ima čak 7 podzemnih armiranobetonskih katova. Na tom se prostoru sada vode završne borbe za konačnim ovladavanjem tim – strateški važnim lučkim gradom, smještenom u regiji Donbas, na Azovskom moru.





Procjene o broju pripadnika Azova, blokiranih u spomenutoj zoni Mariupolja, su različite, i kreću se od 2 pa do čak 5 tisuća vojnika.

 

 





Komentari

komentar

You may also like