Japanski car odrekao se prijestolja

U utorak, 30. travnja, 85-ogodišnji japanski car Akihito odrekao se prijestolja, predavši tron svom najstarijem 59-ogodišnjem sinu Naruhitu.

Glede toga čina danas se oglasio i japanski premijer Shinzo Abe, kazavši: „Njegovo veličanstvo u skladu s odredbama posebnog zakona danas predaje svoje ovlasti. Mi pamtimo kako su tijekom 30 godina vladanja Njegovo veličanstvo car i Njezino veličanstvo carica uvijek bili zajedno s narodom. Željeli bismo iskoristiti ovaj povod, kako bismo im još jednom izrazili srdačnu zahvalnost.“

Svečana državna ceremonija povodom abdikacije odvijat će se u carskom dvorcu, a u njoj će sudjelovati više od 300 osoba – car Akihito sa članovima svoje obitelji, ministri u japanskoj vladi, predsjednici domova parlamenta, predsjednik Vrhovnog suda, kao i predstavnici lokalnih vlasti i ugledni javni djelatnici.

Podsjećamo: car Akihito okrunjen je 1990. godine i prvi je vladar te zemlje koji je na njeno čelo došao prema posljeratnom Ustavu, koji caru ne daje stvarnu izvršnu vlast. U 2016. g. car je izrazio želju za povlačenje u mir, u svezi svoje poodmakle životne dobi. Iako zakon od cara traži zadržavanje na prijestolju doživotno, za Njegovo veličanstvo Akihita učinjena je posebna iznimka u vidu jedno-primjenjivog individualnog zakona, usvojenog od strane parlamenta.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like