WZ-7 dron

Japanski F-15 presreli najnapredniji kineski dron WZ-7 “Leteći zmaj”

U prvom incidentu ovakvog tipa, japansko Ministarstvo obrane otkrilo je 1. siječnja da su njihove zračne snage presrele kinesku bespilotnu letjelicu “WZ-7 Soaring Dragon” (“Leteći zmaj”) iznad Istočnog kineskog mora. Drugi WZ-7 ponovno je preletio sljedeći dan iznad iste lokacije. Kineski vojni dron WZ-7, koji se smatra jednim od najnaprednijih u njihovom arsenalu, letio je 1. siječnja između otoka Okinawa i Miyakojima u jugozapadnom Japanu.

Japanske zračne snage pokrenule su svoje borbene zrakoplove (najvjerojatnije F-15J) kako bi presrele dron iako nije ušao u japanski zračni prostor. Zanimljivo je da se to događa manje od mjesec dana nakon što je WZ-7 primijećen u tibetanskoj regiji blizu sporne granice s Indijom. U to vrijeme satelitske fotografije koje je objavio Planet Labs prikazivale su kineski dron u bazi Shigatse dva dana nakon što su se indijske i snage Narodne oslobodilačke vojske (PLA) sukobile kod Tawanga u Arunachal Pradeshu.

Međutim, japanske snage možda su bile zatečene jer je to bio prvi put da je dron letio blizu japanskog teritorija. Prema Ministarstvu, bespilotni zračni sustav (UAV) doletio je iz Istočnog kineskog mora, prolazeći između japanskih otoka na putu prema Tihom oceanu. Zatim je kružio natrag istom stazom dok je išao prema zapadu. Zanimljiva je putanja kojom je dron prošao. WZ-7 je prošao kroz tjesnac Miyako, prolaz koji razdvaja glavni otok Okinawa i otočje Miyako. Nedavno je kineska mornarica odabrala ovu rutu za svoje nosače zrakoplova i druga plovila za ulazak u Zapadni Tihi ocean. Ovaj se manevar često pomno promatra iz Tokija kroz prizmu neodobravanja.

Drugu bespilotnu letjelicu WZ-7 uočilo je japansko Ministarstvo obrane dan nakon prvog presretanja. Dron je djelovao u istoj regiji i slijedio identičnu putanju leta od Istočnog kineskog mora do Filipinskog mora, prolazeći relativno blizu Okinawe i drugih udaljenih japanskih otoka. U ovom slučaju nije navedeno koliko je dron bio blizu japanskog teritorija. Međutim, najvjerojatnije nije ušao u zračni prostor Japana. Prvog dana nove godine, kineski nosač zrakoplova Liaoning, koji je provodio vojne vježbe posljednja dva tjedna, također je prošao kroz tjesnac Miyako u pratnji razarača Anshan i Wuxi tipa 055, razarača tipa 052D Chengdu, fregate tipa 054A Zaozhuang i brzog borbenog potpornog broda tipa 901 Hulunhu dok je prelazio iz Filipinskog mora u Istočno kinesko more.

Stoga je vrlo vjerojatno da je aktivnost drona bila povezana s tranzitom većih kineskih brodova. Prelet drona iznad regije prije, tijekom ili nakon prolaza nosača mogao bi omogućiti kineskoj vojski prikupljanje ključnih obavještajnih podataka praćenjem radara i komunikacijskih sustava protivničkih snaga. Otok Okinawa smješten je na strateški važnom mjestu i dom je naprednih japanskih i američkih vojnih sustava. Također je dom zračne baze Kadena, koja je nedavno primila američke borbene zrakoplove F-22 Raptor kao zamjenu za pokvarene F-15 Eagles.

Naime, nedavna kineska aktivnost dolazi nekoliko dana nakon što je Japan najavio raspoređivanje jedinice za obranu od projektila zemlja-zrak na otoku Yonaguni, koji se nalazi vrlo blizu Tajvana. Štoviše, Japan je također najavio nabaviti oružje dugog dometa kako bi se zaštitio od svojih regionalnih neprijatelja. Japan je ažurirao svoju nacionalnu obrambenu strategiju u prosincu, najavljujući ambicije za dobivanje sposobnosti za protunapad protiv “neprijateljskog teritorija” (odnosi se na Kinu i Sjevernu Koreju) i povećanje vojne potrošnje na 2% svog BDP-a do 2027.





Sa svojim karakterističnim dizajnom spojenih krila WZ-7, bespilotna letjelica za obavještajne, nadzorne i izviđačke namjene, mogla bi se češće pojavljivati ​​u kineskim operacijama u regiji, nudeći mogućnosti donekle slične onima RQ-4 Global Hawka koji Japan je primio u ožujku 2022. WZ-7 ima krilo u obliku dijamanta i horizontalnu konfiguraciju stabilizatora – krila su zabačena unatrag dok su repovi zabačeni prema naprijed. Proizveden od strane Guizhou Aircraft Industry Corporation, dron je debitirao na Zhuhai Air Showu 2021. i prikazan je na Air Showu 2022. Bespilotna letjelica vjerojatno posjeduje umrežavanje i fuziju senzora omogućenu umjetnom inteligencijom (AI), visoko šifrirane podatkovne veze otporne na ometanje i ISR ​​veze s kineskim satelitima. Vjeruje se da ima operativni domet leta od 7000 kilometara.

Komentari

komentar





You may also like