Japanski medij: SAD mijenjaju pristup sporovima u Južnokineskom moru

Nedavno smo izvijestili o izjavi američkog državnog tajnika Mikea Pompeo, o tome, da sve kineske teritorijalne pretenzije u Južnokineskom moru predstavljaju kršenje međunarodnoga prava, i da će „američka vlada poduprijeti stavove Filipina, Vijetnama, Malezije, Indonezije i Bruneja oko isključivog gospodarskog pojasa“.

Na tu se temu oglasio i japanski medij Japan Business Press (JB Press), kazavši, kako je američka diplomacija promijenila svoje „čelično pravilo“ o očuvanju svoje neutralnosti u odnosu na teritorijalne sporove trećih zemalja. To znači kako vojno sprječavanje Kine u spomenutom moru od strane pomorskih i zračnih snaga SAD-a, uključno i FONOP (strategija „Borbe za slobodu plovidbe“) ulazi u novu fazu.

Japanski medij navodi kako SAD nisu samo odbacile kineske pretenzije u Južnokineskom moru, već su i jasno najavile svoju namjeru za potporu državama koje su s Kinom u toj zoni uvučene u teritorijalne sporove. Slijedeći korak nastavka pritisaka na Kinu odnosit će se na Istočnokinesko more, u kojemu Kina i Japan imaju sukob vezano uz arhipelag Senkaku (Diaoyu, kin.) (to je otočje važno i sa strateške i s gospodarske točke gledišta za obje zemlje, zbog čega one ne popuštaju u namjeri da on pripada upravo jednoj od njih, op. a.).

U tom smislu japanski medij navodi slijedeće: „Kada su američki službenici izjavili da su upoznati s administrativnom punomoći Japana na Senkaku (Diaoyu, kin.), japanski političari su to shvatili kao potporu i smirili se. Međutim američka vlada izbjegava službene komentare tipa „Japan ima suverenitet na Senkaku“ ili „mi ne priznajemo teritorijalne pretenzije Kine na Senkaku.“
JB Press dalje navodi: „Ako Trumpova administracija naglasi kako u teritorijalnom sukobu između Japana i Kine oko Senkakua (Diaoyu, kin.)  ona ne priznaje kineske teritorijalne pretenzije (Tajvan također polaže pravo na taj arhipelag, pa to neće biti tako jednostavno učiniti), to će biti krajnje čvrsta i snažna poruka Kini.“

Pritom Tokio smatra kako suverenitet nad otočjem Senkaku  (Diaoyu, kin.) mora osigurati sam Japan, a ne SAD.

Podsjećamo: Japan tvrdi kako on otočje Senkaku (Diaoyu, kin.)  posjeduje od 1895. g., a Peking navodi kako je na japanskim kartama iz 1783. i 1785. g. Sinkaku (Diaoyu, kin.) označen kao kineski teritorij. Nakon 2. svjetskog rata otoci su bili pod nadzorom SAD-a, a Japanu su predani 1972. g.

I Tajvan također smatra kako Japan te otoke drži protuzakonito. Tokio, s druge strane, smatra, kako su Kina i Tajvan počeli spor oko toga otočja 70.-ih godina prošlog stoljeća, nakon što su u tamošnjem akvatoriju pronađena rudna bogatstva (vidi poveznicu ispod teksta).

Nova militarizacija Japana: gradit će vojnu bazu u blizini spornog teritorija

 
 

Komentari

komentar

You may also like