Japanski mediji Južne Kurile nazvali idealnim mjestom za razmještaj američkih sustava PZO

Razmještaj američkih PZO sustava na četiri najjužnija otoka Kurilskog arhipelaga učvrstilo bi zaštitu samih Sjedinjenih Država, kao i Japana od balističkih raketa Sjeverne Koreje, pišu japanski mediji, nazivajući Kurilske otoke „idelanim mjestom“ za razmještaj američkih oružanih sustava.

Tako se navodi, da se za povećanje šanse za uništenje balističkih raketa mora izvršiti napad u ranoj fazi nakon njihovog lansiranja – prije razdvajanja njezinih korpusnih blokova, te da je najbolje mjesto za to kurilski otok Iturup (najsjeverniji od četiri južna otoka Kurilskog arhipelaga, op. a.). „Rakete, lansirane iz Sjeverne Koreje na SAD, letjet će na sjevero-istok kroz ruski Primorski kraj. S tim u svezi, da bi se uništilo interkontinentalnu balističku raketu u početku finalne faze, nužno je izvršiti ispaljivanje iz točke koja se nalazi sjevero-istočnije od (japanskog otoka, op.a.) Hokaidia“, piše „Japan Business Press“, navodeći kako će se Iturup također morati integrirati u američki sustav PZO, koji štiti Europu od Irana. Osim toga, medij priznaje da će razmještaj američkih raketa na Iturupu blokirati bazu ruske Tihooceanske flote u luci Vladivostok, koja ima stratešku važnost kao luka koja se nikada ne smrzava. Rusija, koja kontrolira sva četiri južnokurilska otoka, kontrolira i morski prolaz Katarina između otoka Kunashir i Iturup koji se također ne smrzava i floti te države daje slobodan pristup otovrenom moru tj. Tihom oceanu, navodi japanski medij.

Podsjećamo kako su nedavne izjave japanskog premijera Shinzoa Abe, o tome, da se japanski suverenitet rasprostire na sva četiri otoka Južnih Kurila i da upravo ta pozicija treba postati platforma za pregovore s Rusijom o potpisivanju mirovnog sporazuma, izazvale snažno negodovanje u ruskoj javnosti, uključno i tamošnje političke krugove.

Spomenuto pisanje japanskih medija upravo o onome što Rusija, koja je spremna razgovarati o uvjetima predaje dvaju najjužnijih otoka Japanu ukoliko on najprije prizna rezultate Drugog svjetskog rata i puni suverenitet Rusije nad svim tim otocima koji je priznat i od strane međunarodne zajednice, sigurno neće popraviti situaciju, dodatno naelektriziranu nakon spomenute izjave premijera Abea. Zapravo se stječe dojam kako je nekome u Japanu, sasvim sigurno pod vanjskim utjecajem, u interesu da se rusko-japanski mirovni sporazum nikada niti ne potpiše i da teritorijalni spor traje vječno jer bi u tom slučaju uzlet rusko-japanskih političkih i gospodarskih odnosa bio nezaustavljiv (o njihovom golemom potencijalu govore obje strane). O posljedičnom zaoštravanju početno vrlo optimističnih rusko-japanskih pregovora, u zadnjih godinu dana intenziviranih i vođenih gotovo na osobnoj razini između predsjednika Vladimira Putina i premijera Shinzo Abe, svjedoče i sve češće izjave pojedinih visokih ruskih dužnosnika, kako Japan, usprkos lijepim riječima i žaljema za svestranom suradnjom s Rusijom, permanentno u Vijeću sigurnosti glasa protiv svih ruskih inicijativa, a također niti ne pomišlja ukinuti sankcije, koje je Tokio, kao nevoljno i pod pritiskom SAD-a uveo protiv Rusije 2014. g. zbog ukrajinske krize. Rusiju ionako zabrinjava sve veća američka vojna nazočnost na japanskom tlu, uključno i razmještaj američkog PRO štita, pa simpatiziranje japanskih medija mogućeg razmještaja američkih sustava i na Južne Kurile sigurno ne ostavlja prostora za postizanje skorog sporazuma između dviju država, koje su formalno-pravno, i nakon 75 godina od završetka Drugog svjetskog rata još uvijek u tom ratu.

Premijer Abe: Japanu trebaju mali nosači zrakoplova





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like