Japanski ministar: Ispaljena sjevernokorejska raketa može prijeći 15 000 km i dosegnuti kopno SAD

Sjeverna Koreja navodno je ispalila interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je jutros pao samo oko 200 kilometara od Japana, a koji je dovoljnog dometa da dosegne i kopno SAD-a, rekli su japanski dužnosnici novinarima. Lansiranje, o kojem su izvijestili južnokorejski i japanski dužnosnici, uslijedilo je dan nakon ispaljivanja balističke rakete manjeg dometa, pri čemu Sjeverna Koreja upozorava i najavljuje “žešće vojne odgovore” na jačanje regionalne vojne prisutnosti SAD-a. Ta zemlja s nuklearnim naoružanjem izvela je ove godine rekordan broj testiranja svog raketnog programa, a prema procjenama američkog State Departmenta, ovo je bilo osmo testiranje ICBM-a ove godine.

Sjevernokorejska interkontinentalna balistička raketa lansirana danas mogla bi prijeći udaljenost od oko 15 000 kilometara i dosegnuti kontinentalni dio SAD-a pri svojoj normalnoj putanji, rekao je novinarima japanski ministar obrane Yasukazu Hamada. “Izračuni temeljeni na putanjama leta pokazuju da bi domet projektila mogao premašiti 15 000 km, ovisno o težini bojeve glave i drugim čimbenicima. Dakle, američko kopno je u dometu”, rekao je, prenosi ga BBC.

Hamada je rekao da je prema preliminarnim podacima projektil preletio oko 1000 kilometara na maksimalnoj visini od 6000 kilometara, odnosno pratio je strmu putanju. Bio je u zraku oko 69 minuta i sletio je otprilike unutar ekskluzivne ekonomske zone Japana 200 kilometara zapadno od otoka Oshima-Oshima, koji pripada sjevernoj prefekturi Hokkaido. Lansiranje projektila uslijedilo je dan nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Choe Son-hui rekao da će Pjongjang odgovoriti izravno proporcionalno jačanju američkog odvraćanja koje su čelnici Republike Koreje, SAD-a i Japana dogovorili tijekom trilateralnog summita u Kambodži.

Slični podatci stižu i od vojske Južne Koreje. Objavili su da je raketa njihovih sjevernih susjeda dosegla visinu od 6100 km na visokoj putanji, da je prešla 1000 km, postigavši ​​brzinu od 22 Macha, prenosi Yonhap.

Komentari

komentar





You may also like