Japanski ministar kaže da je Blinken izrazio američku predanost obrani Japana

Novi japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi izjavio je danas da ga je američki državni tajnik Antony Blinken uvjerio u telefonskom pozivu da su SAD spremne obraniti Japana, uključujući južne otočiće na koje polaže pravo Kina, prenosi Reuters.

Japanske veze s Kinom otežane su zbog teritorijalnog spora oko skupine otoka pod japanskom upravom u Istočnom kineskom moru, nazvanih Senkaku u Japanu ili Diaoyu u Kini. Također, Peking sve glasnije spominje i teškoće prihvaćanja japanske vojne agresije iz prošlosti i upozorava Tokio da se okane revizije prošlosti.

“Tajnik Blinken izjavio je da je predanost SAD-a obrani Japana, uključujući primjenu članka 5. Ugovora o sigurnosti između Japana i SAD-a za otoke Senkaku, nepokolebljiva”, rekao je Hayashi novinarima. Članak 5. sporazuma kaže da svaka strana priznaje da bi oružani napad na teritorije pod japanskom upravom bio opasan za njezin mir i sigurnost, te bi djelovali zajednički kako bi odgovorila na opasnost. Hayashi je rekao da on i Blinken dijele mišljenje da su mir i stabilnost Tajvanskog tjesnaca važni. Napetosti u tjesnacu rastu posljednjih mjeseci, a Tajvan se već najmanje godinu dana žali na ponovljene misije kineskog zrakoplovstva u blizini otoka koji Peking smatra svojim dijelom.

Hayashi i Blinken snažno se protive jednostranim pokušajima Kine da promijeni status quo u Istočnom i Južnom kineskom moru te su se dogovorili o bliskoj suradnji u odgovoru Kini, objavilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova u pisanoj izjavi. Valja napomenuti da je nova japanska vlada znatno glasnija i agresivnija od prošle.

Komentari

komentar





You may also like