Japanski premijer: Biden izrazio predanost obrani otočja Senkaku koje svojata i Kina

Od jučer i službeno novi japanski premijer Fumio Kishida izjavio je da je od predsjednika SAD-a Joea Bidena primio “snažnu” poruku o predanosti SAD-a o obrani spornih otočića u Istočnom kineskom moru u Japanu poznatih kao Senkaku, a Kina iz zove Diyaou, prenosi Reuters.

U telefonskom razgovoru jutros koji je trajao otprilike 20 minuta, saveznici su također potvrdili svoju suradnju u postizanju slobodnog i otvorenog Indo-pacifika, rekao je Kishida novinarima u premijerovoj rezidenciji.

“Predsjednik Biden je posebno snažno komentirao obvezu SAD-a da brani Japan, uključujući članak 5. Američko-japanskog sigurnosnog ugovora”, dodao je Kishida, misleći na obrambene obveze prema Japanu ugovorom potpisanim još 1960., prenosi Nikkei.

Japan je postao sve zabrinutiji zbog kineskih aktivnosti u Istočnokineskom moru, uključujući upade u vode oko ovih spornih otoka.

Nenaseljeni otoci Senkaku, predmet su sporenja između dvije zemlje. Nalaze se sjeveroistočno od Tajvana, istočno od Kine, zapadno od otoka Okinava i sjeverno od jugozapadnog kraja otoka Ryukyu.

Kishida, 64-godišnji bivši ministar vanjskih poslova s ​​imidžom graditelja konsenzusa, predstavio je sastav vlade u kojem dominiraju saveznici bivšeg premijera Shinza Abea i bivšeg ministra financija Tara Asa. Ministar obrane Nobuo Kishi, Abeov brat, zadržao je svoju poziciju, kao i ministar vanjskih poslova Toshimitsu Motegi, odražavajući Kishidinu namjeru da nastavi politikom Abea o jačanju vojnih veza s Washingtonom uz očuvanje trgovinskih veza s Kinom. Očekuje se da će novi premijer produbiti vojnu suradnju sa SAD-om, Australijom i Indijom, poznata kao Quad, a koja ima za cilj napraviti protutežu Kini u regiji.





Komentari

komentar

You may also like