Japanski premijer: naši odnosi s Rusijom ulaze u novu eru

Japan će otvoriti novu eru u odnosima s Rusijom, izjavio je u srijedu, 24. listopada,  japanski premijer Shinzo Abe, obraćajući se državnom parlamentu.

„Na temelju odnosa povjerenja između mene i predsjednika Rusije mi ćemo riješiti teritorijalni problem i sklopiti mirovni sporazum“, izjavio je Abe. Kazao je, kako nepostojanje mirovnog sporazuma između dviju država nije normalno.

Abe dalje navodi, kako se sada provode sporazumi, sklopljeni u vrijeme posjeta Vladimira Putina japanskom Nagatu 2016. godine. Tada su dvije zemlje potpisale 80-ak dokumenata, uključno i one o gospodarskoj suradnji, olakšavanju viznog režima, kao i razmatranju mogućnosti o zajedničkim gospodarskim investicijama na četiri otoka Južnih Kurila (Kunashir, Iturupa, Shikotan i Haboman), čiju rusku teritorijalnu nadležnost Japan osporava.

Premijer Abe je kazao, kako već drugu godinu bivši stanovnici četiriju spomenutih otoka mogu posjećivati grobove svojih predaka, dolaziti na otoke zrakoplovima i td.

Međutim, nedavno je ruski čelnik Vladimir Putin, gostujući na tradicionalnom  Valdajskom forumu, po prvi put jače kritizirao japansku državnu politiku u odnosu na Rusiju, tvrdeći kako se i Tokio priklonio proturuskim sankcijama, uvedenim od strane Zapada, i da ide obrnutim putom: najprije želi riješiti teritorijalne sporove, a onda sklopiti mirovni sporazum. Također je kazao, kako se za sklapanje mirovnog sporazuma s Japanom mora povisiti razina povjerenja.

Podsjećamo: Nije nikakva tajna da ruski predsjednik Putin ne želi „srljati“ ni u kakve teritorijalne dogovore s Japanom dok je Tokio vjerni poslušnik Washingtona po pitanju stacioniranja američkih vojnih baza na japanskom teritoriju. Putin je u više navrata otvoreno govorio kako ne postoje nikakva jamstva da SAD u perspektivi svoje baze ne bi mogle razmjestiti i na sporne južnokurilske otoke i time zatvoriti otvoreni prolaz ruske Tihooceankse flote, stacionirane u Vladivostoku, na otvoreni ocean. Dakle, stvari oko ruskog teritorijalnog spora s Japanom puno su dublje i ozbiljnije nego li se to na prvi pogled čini, poglavito s motrišta današnjih globalnih geopolitičkih odnosa i duboke krize američko-ruskih odnosa. Dokle god ne bude dosegnut onaj stupanj povjerenja između Moskve i Tokija, koji će jamčiti da Japan neće dopustiti stacioniranje tuđih vojnih efektiva na sporne otoke, kao niti razmjestiti svoje vojnike na iste, teško je vjerovati kako će se dvije strane o tom sporu ikada uspjeti dogovoriti.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like