Japanski premijer predlaže Trumpa za Nobelovu nagradu

Eto – i to je moguće! Nakon što je njegov prethodnik Barack Obama 2009.g. dobio Nobelovu nagradu za mir, a da još pravo nije niti raspakirao svoje stvari u Bijeloj kući i počeo raditi svoj posao (ratovi u Libiji, Siriji i sve što je potom uslijedilo u njegovm dvostrukom manadtu više ionako nije bilo važno), moguće je da ista čast, nekim „čudom“, bude ukazana i sadašnjem američkom predsjedniku Donald Trumpu. Onom istom, koji je Sjevernoj Koreji još ne tako davno prijetio nikad viđenim ognjem i totalnim uništenjem, koji sličnu retoriku upotrebljava prema Iranu, koji Europu ucjenjuje puštanjem ISIL-ovih terorista na slobodu, koji jednostrano razvrgava međunarodne sporazume, uvodi sankcije, pokreće trgovinske ratove i td., i td.

Prema najnovijim japanskim medijskim informacijama, premijer te zemlje Shinzo Abe predložio je kandidaturu američkog predsjednika Trumpa za najprestižniju svjetsku nagradu – onu Nobelovu – za mir. Abe je to, navodno, prošle jeseni bio zamoljen od strane američke vlade. U petak je sam Donald Trump na konferenciji za medije u Bijeloj kući izjavio kako ga je Shinzo Abe kandidirao za tu nagradu zbog početka njegovih pregovora sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom u Singapuru, u lipnju 2018.g., i da mu je Abe poslao presliku pisma od 5 stranica u kojoj se taj prijedlog i obrazlaže.

Nobelova nagrada, podsjetimo, osim prestiža, donosi i izdašnu financijsku nagradu. Naravno, Trumpu 100 tisuća dolara ne predstavlja ništa, njemu je sasvim sigurno puno važnija čast i potvrda u očima tako važne i ugledne institucije, da ono što on radi donosi plodove mira i stabilnosti u svjetu.

Ova nagrada norveške Kraljevske akademije sve je više pod udarom kritika svjetske javnosti. Jer iako, svakako, poštovanje izazivaju dobitnici nagrade za mir koji su uistinu svoj život stavili na kocku u svojim promicanja ideje i prakse mira, kao što su Dalaj Lama s nagradom 1989. godine, biskup Desmond Tutu 1984. godine, Majka Tereza 1979., Martin Luther King 1964. g. i td., problem je što se ona odbila dati i takvim veličinama poput Mahatme Gandhija (bio je nominiran čak četiri puta), istinskog simbola nenasilja, a da ne govorimo o papi Ivanu Pavlu II., jednom od najvećih svjetskih mirotvoraca uopće. Ali zato je Nobela za mir dobila Europska unija, kao vrhunac hipokrizije i najbolji znak moralnog potonuća ovoga svijeta, u prvom redu onih koji ga predvode. Francuska političarka Marine Le Pen optužila je Nobelov odbor kako je nagradu za mir pretvorio u nagradu za rat, jer to je ono što se događa danas u Europi.

A da je Le Pen vrlo blizu istini sjedoči i činjenica da su za Nobelovu nagradu za mir svojednobno bili nominirani  i Adolf Hitler (1939.), Benito Mussolini (1935.), dva puta Josif Staljin (1945. i 1948.), a tri puta i Josip Broz Tito.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like